:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. augusztus 10. 12:08

Újabb ítélet a WorldCom-botrányban

A New York-i bíróság csalás és összeesküvés miatt egy év és egy nap börtönbüntetésre ítélte a WorldCom korábbi könyvelőjét, aki közreműködött az amerikai történelem legnagyobb könyvelési csalásának elkövetésében. Buford Yatesre akár 15 évet is kiszabhattak volna, azonban együttműködött a hatóságokkal annak érdekében, hogy elkerülje a súlyos büntetést. Buford közreműködésével derült fény Bernard Ebbers elnök-vezérigazgató szerepére a csalásban. Ebbersre július közepén mondták ki az ítéletet, 25 év börtönbüntetést kapott.

[HWSW] A New York-i bíróság csalás és összeesküvés miatt egy év és egy nap börtönbüntetésre ítélte a WorldCom korábbi könyvelőjét, aki közreműködött az amerikai történelem legnagyobb könyvelési csalásának elkövetésében. Buford Yatesre akár 15 évet is kiszabhattak volna, azonban együttműködött a hatóságokkal annak érdekében, hogy elkerülje a súlyos büntetést. Buford közreműködésével derült fény Bernard Ebbers elnök-vezérigazgató szerepére a csalásban. Ebbersre július közepén mondták ki az ítéletet, 25 év börtönbüntetést kapott.

Yates-szel szemben különösen engedékeny volt a bíróság. Az egy év börtönbüntetést például azért toldották meg egy nappal, mert csak egy évnél hosszabb szabadságvesztés esetén vehetők igénybe azok a kedvezmények, amelyek a börtönben tanúsított jó magaviselet esetén járnak. A WorldCom volt könyvelőjének 5 ezer dolláros pénzbírságot is meg kell fizetnie, ami figyelembe véve a vállalatnál elkövetett 11 milliárd dolláros csalást, aprópénznek tűnik. Buford Yates a bíróságon elmondta, mélységesen sajnálja a történteket és nagyon szégyeli magát, amiért segítette főnökeit a WorldCom könyvelésének meghamisításában.

A WorldCom akvizíciók egész sorozata nyomán lett a világ második legnagyobb távközlési vállalata, 1999-ben a cég piaci értéke meghaladta a 180 milliárd dollárt. A 2000-es évek elején azonban a vállalat meghamisítva a pénzügyi mutatóit annak érdekében, hogy eredményei megfeleljenek az elvárásoknak. A bomba végül 2002-ben robbant, amikor a WorldCom alkalmazottainak tízezreit tette az utcára, majd csődvédelmet kért, ekkor kezdtek meg vizsgálódni a hatóságok.

A WorldCom azóta az egykori Compaq-vezér, Michael Capellas irányítása alatt, MCI néven éledt újjá és a tavasszal 6,75 milliárd dollárért vásárolta fel a Verizon Communications. A WorldCom történetének kínos korszakára hamarosan pont kerül: a korábbi elnök-vezérigazgató, Bernard Ebbers után ma mondják ki az ítéletet David Myers kontrollerre, aki akár 20 éves börtönre is számíthat, holnap pedig Scott Sullivan pénzügyi igazgatóra, akire a legrosszabb esetben 25 év börtön vár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.