Szerző: Ady Krisztián

2005. augusztus 4. 16:18

A hatóságok is jóváhagyták a Sprint és a Nextel összeolvadását

Végleg pontot tehetünk a Sprint és a Nextel 35 milliárd dolláros összeolvadására, a részvényesek jóváhagyását követően a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) és az Igazságügyi Minisztérium is jóváhagyta az ügyletet. A létrejövő cégben a Sprint és a Nextel részvényesei egyaránt 50-50 százalékos tulajdonrésszel bírnak, bár technikailag a Sprint vásárolja fel a Nextelt.

[HWSW] Végleg pontot tehetünk a Sprint és a Nextel 35 milliárd dolláros összeolvadására, a részvényesek jóváhagyását követően a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) és az Igazságügyi Minisztérium is jóváhagyta az ügyletet. A létrejövő cégben a Sprint és a Nextel részvényesei egyaránt 50-50 százalékos tulajdonrésszel bírnak, bár technikailag a Sprint vásárolja fel a Nextelt.

A Sprint Nextel néven létrejövő új mobilszolgáltató több mint 38 millió ügyfelet mondhat hamarosan magáénak, ezzel a 47 millió előfizetővel rendelkező Cingular Wireless és a 42,1 millió ügyfelet kiszolgáló Verizon Wireless mögött a harmadik lesz az amerikai piacon. Az összeolvadás főképp a méretgazdaságosságról szól: a Sprint és a Nextel összesen 12 milliárd dollár megtakarítást vár, elsősorban a működési és tőkeberuházási költségek megosztása miatt.

A Sprint Nextelt a Sprint eddigi elnök-vezérigazgatója, Gary Forsee vezeti majd, a Nextel elnök-vezérigazgatója, Timothy Donahue az igazgatótanács elnöke lesz. A pénzügyi igazgatót és az operatív igazgatót is a Sprint adja az új cégnek. A tizenkét tagú igazgatótanácsba a Sprint és a Nextel egyaránt hat-hat tagot delegál. A Sprint és a Nextel egyesülése után az év eleji hatról négyre csökkent a jelenős amerikai mobilszolgáltatók száma, már csak a Cingular, a Verizon, a Sprint Nextel és a T-Mobile van a piacon.

Nem ez az első jelentős összeolvadás az amerikai mobilpiacon: tavaly márciusban a Cingular Wireless 41 milliárd dollárt fizetett az AT&T Wirelessért, ezzel került piacvezető pozícióba. Az AT&T Wirelessért sokáig versenyben volt a Vodafone is, azonban a Cingular végül jobb ajánlatot tett: részvényenként 15 dollárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról