Szerző: Ady Krisztián

2005. augusztus 3. 07:17

Útjára indult a Nokia N90 és a Sony Ericsson első Walkman telefonja

Hazánkban is megkezdődött a Nokia új, N-sorozatába tartozó N90-es mobiltelefon kiszállítása a partnerek számára. Az N90-be épített autofókuszos, Carl Zeiss optikával és teljes, kompakt digitális fényképezőgépekre jellemző képességekkel ellátott kamera 2 megapixeles fotókat készíthet el, melyeket a beépített vaku és makro mód tesz még élvezhetőbbé, élesebbé. Az eredeti tervek szerint az N90-nek június közepén kellett volna a boltokba kerülni, de csak augusztus elejétől lett kapható.

[HWSW] Hazánkban is megkezdődött a Nokia új, N-sorozatába tartozó N90-es mobiltelefon kiszállítása a partnerek számára. Az N90-be épített autofókuszos, Carl Zeiss optikával és teljes, kompakt digitális fényképezőgépekre jellemző képességekkel ellátott kamera 2 megapixeles fotókat készíthet el, melyeket a beépített vaku és makro mód tesz még élvezhetőbbé, élesebbé. Az eredeti tervek szerint az N90-nek június közepén kellett volna a boltokba kerülni, de csak augusztus elejétől lett kapható.

A Series 60 operációs rendszert futtató harmadik generációs okostelefon kép- és videoszerkesztő funkciókkal is rendelkezik, az elkészített MPEG4 formátumú mozgóképeket rögtön a telefonon is "megvághatjuk". A széthajtható, kagylóformájú, LG-módra elforgatható, dönthető főkijelző 352x416 pixeles felbontású, míg a külső kijelző 128x128 pixelnyi tartalmat jeleníthet meg 65 ezer színben.

Az elkészített képeket néhány gombnyomással nyomtatóra is küldhetjük vezeték nélküli, Bluetooth kapcsolat segítségével, ehhez csupán egy PictBridge-kompatibiilis nyomtatóra lesz szükség. A kisméretű RS-MMC memóriakártyára mentett képeket azt fogadni képes nyomtatóba is helyezhetjük. A Nokia N90 beépített memóriája 31 megabájtnyi, de a készülékhez egy 64 megabájtos RS-MMC kártyát is mellékelnek.

A Nokia multimédás telefonja emellett egy teljes értékű harmadik generációs készülék is, mely kétirányú videohívást, videomegosztást és push e-mail szolgáltatásokat is kínál. A WCDMA mellett a telefon támogatja a 900/1800/1900 MHz-es GSM-hálózatokat és az EDGE technológiájú adatátvitelt is.

Sony Ericsson W800, az első Walkman telefon

A sikeres márkanév újjáélesztésétől a Sony a digitáls lejátszók sikerét várja. A cég mobiltelefonos leányvállalata, a Sony Ericsson tegnap közölte, hogy megkezdi az első zenére kihegyezett Walkman telefon, a W800 európai kiszállítását.

A világ első hordozható kazettásmagnója (sétálómagnója), a Sony Walkman 1979-ben jelent meg a piacon és debütálása óta több mint 330 millió példányt értékesítettek belőle. Az első Walkman a Pressman névre keresztelt diktafon alapjaira épült, a Sony tervezői elhagyták a felvétel lehetőségét, helyette két fülhallgató-csatlakozót építettek a készülékbe, így akár egyszerre ketten is hallgathattak vele zenét. A Walkman megjelenése után óriási őrület lett, másolatok tucatjai árasztották el a piacot.

A Sony Ericsson W800 alaptartozéka a nagy kapacitású, 512 megabájtos memóriakártya, és a sztereó fülhallgató. A telefon az AAC és az MP3 formátumú fájlokat képes lejátszani és egy mellékelt szoftver segítségével a saját CD-inket is áttölthetjük a memóriájába. A zenelejátszó vezérlésére külön gomb szolgál a telefonon. A W800 emellett egy 2 megapixel felbontású digitális kamerát is tartalmaz, valamint természetesen telefonálni is lehet vele. A készülék érdekessége, hogy a mobiltelefonos rész akár ki is kapcsolható, így akár 30 óra folyamatos zenehallgatása nyílik lehetőség.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról