Szerző: Ady Krisztián

2005. július 29. 09:40

Máris megkerülhető a Windowsok eredetiségének ellenőrzése

Egy kis keresgéléssel bárki rábukkanhat az interneten arra a scripten alapuló fixre, mely hatástalanítja a Microsoft frissítő oldalának, a Microsoft Update-nek eredetiséget ellenőrző rutintjait. A javítás már 24 órával az eredetiségvizsgálat kötelező bevezetését követően letölthető lett számos weboldalról. Az ellenőrzést megkerülő scriptet Internet Explorer és Firefox webböngészők alá is el lehet érni, s állítások szerint hamarosan az Opera alá telepíthető változat is letölthető lesz.

[HWSW] Egy kis keresgéléssel bárki rábukkanhat az interneten arra a scripten alapuló "fixre", mely hatástalanítja a Microsoft frissítő oldalának, a Microsoft Update-nek eredetiséget ellenőrző rutintjait. A "javítás" már 24 órával az eredetiségvizsgálat kötelező bevezetését követően letölthető lett számos weboldalról. Az ellenőrzést megkerülő scriptet Internet Explorer és Firefox webböngészők alá is el lehet érni, s állítások szerint hamarosan az Opera alá telepíthető változat is letölthető lesz.

Az eredeti szándék

A februárban bevezetett, jóideje tesztelt Windows Genuine Advantage, magyar nevén "Eredeti Windows - Valódi Előny" program keretén belül a Microsoft elméletileg csak azon felhasználók számára teszi elérhetővé a Windowsokhoz kiadott szoftverfrissítéseket, illetve ingyenes kiegészítőket, akik a letöltés előtt ellenőrzik operációs rendszerük jogtisztaságát. Az ellenőrzést csak egyszer kell lefuttatni.

Amennyiben a Windows Update webhely részeként települő ActiveX komponens kalózpéldányt, nem megfelelő termékazonosítót észlel, a letöltést nem lehet elvégezni, és a tulajdonosnak felajánlják, hogy egy legális licenccel rendelkező példányt vásárolhat. Az interneten keresztül, bankkártyával megvásárolható szoftver a géppel együtt, OEM változatban kapható szoftvernél drágábban, de a dobozos terméknél olcsóbban szerezhető be ebben az esetben. A letölthető szoftverek vagy frissítések telepítése csak az Írországból érkező, jogtiszta változat telepítését követően lehetséges.

Ingyenes programok

A Microsoft bizonyos kereskedelmi forgalomba szánt szoftvereket is ingyenesen elérhetővé fog tenni azoknak, akik ellenőrzött, jogtiszta operációs rendszert futtatnak. Ilyen lesz például a redmondi óriás Antispyware alkalmazása, vagy a hamarosan megjelenő PhotoStory 3, a vállalat fotószerkesztő és -menedzselő szoftvere.

Lapunk információi szerint a Microsoft Magyarország a VirusBusterrel közösen például ingyenes, egy éves vírusvédelmi lehetőséget biztosít azoknak a hazai felhasználóknak, akik ellenőriztetik a szoftverüket és így biztosítják a Microsoftot arról, hogy jogtiszta operációs rendszert használnak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról