Szerző: Bizó Dániel

2005. július 22. 11:46

Hatalmas profitot kaszált a Microsoft

[Seattle PI/AP/Reuters] Az elemzői várakozásokat meghaladó nyereségről adott számot a Microsoft a június 30-ával véget ért pénzügyi negyedévében, amely egyúttal 2005-ös pénzügyi évének lezárását is jelenti. A redmondi székhelyű mamutvállalat 3,7 milliárd dolláros adózás után eredményt ért el, ami részvényenként 33 cent nyereséget jelent, két centtel magasabbat, mint a Thomson Financial által megkérdezett szakértők várakozásainak átlaga.

[Seattle PI/AP/Reuters] Az elemzői várakozásokat meghaladó nyereségről adott számot a Microsoft a június 30-ával véget ért pénzügyi negyedévében, amely egyúttal 2005-ös pénzügyi évének lezárását is jelenti. A redmondi székhelyű mamutvállalat 3,7 milliárd dolláros adózás után eredményt ért el, ami részvényenként 33 cent nyereséget jelent, két centtel magasabbat, mint a Thomson Financial által megkérdezett szakértők várakozásainak átlaga.

A hatékonyság volt a kulcs

A profit a negyedévben 38 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a forgalom csak halványan emelkedett valamivel 10 milliárd dollár fölé. A pénzügyi év egészét a vállalat 12,25 milliárd dolláros adózás utáni eredménnyel zárta, ami másfélszerese az egy évvel korábbinak. Eközben forgalma hajszálnyival elmaradt a 40 milliárd dollártól. Tavaly december elején a vállalat egyszeri osztalékként 32 milliárd dollárt fizetett ki a részvényeseknek, ez azonban messze nem ürítette ki a kasszát, készpénzállománya havonta nagyjából 1 milliárd dollárral gyarapodik.

A profit drasztikus megugrásából látható, hogy a vállalat költséghatékonysága jelentősen javult, amit Steve Ballmer elnök-vezérigazgató az egyik legfőbb céljának tekintett az elmúlt években, melyről nyílt levélben is beszélt alkalmazottainak. A vállalat legnagyobb, pénzfejő üzleti egységei (Windows, Office) erősen teljesítettek, miközben kisebbek is mind jelentős javulást mutattak.

A szerverekért felelős divízió negyedéves üzemi nyeresége 800 millió dollárra nőtt a tavalyi hatszázmilliós szintről, miközben az Xboxból származó veszteség 340 millió dollárról 179 millióra zsugorodott, köszönhetően a 22 százalékkal megugró értékesítésnek. Ez a jó eredmény főként az olyan sikeres játékeladásokból származik, mint a Halo 2.

Lassulás után gyorsítópályán?

Az erős eredmények közlése után a Microsoft papírjainak árfolyama a NASDAQ zárását követő kereskedésben mégis süllyedésnek indultak, ugyanis történetének legalacsonyabb növekedését produkálta a vállalat: bevétele mindössze 8 százalékkal duzzadt. A vállalat a kilencvenes években jellemző évi 30 százalékos bővüléssel szemben az utóbbi években egyre lassuló ütemben tudja emelni forgalmát, ami a várakozásokra épülő részvényárfolyamra egyre inkább leszorító hatással van.

Ez a börze vállalat növekedésébe vetett hitének gyengülését jelzi, pedig a Microsoft jövőre már a forgalom kétszámjegyű, tíz százalékos javulását prognosztizálja, és hosszabb távon erősebb kilátásokat ígér. Erre a bizakodásra meg is lehet minden oka, ugyanis a már biztosított, de még be nem folyt bevételek meghaladják a 9,5 milliárd dollárt. Ráadásul a következő években fognak felduzzadni a következő generációs termékeiből származó bevételei, miközben a szerverek, a beágyazott és mobileszközök, valamint a játékgépek terén még nagy, meghódításra váró piaci területek kínálkoznak.

Közeleg a következő Windows, a Longhorn kódnéven fejlesztett platform premierje (2006 vége előtt) is, amely az Office jelentős frissítésén kívül magával vonja a szerverszoftverek új változatainak megjelenését is -- stimulálva a vállalat bevételeinek derékhadát. A számtalanszor halasztást szenvedő Longhorn piaci nevét ma délután fedi fel hivatalosan a Microsoft, amiről lapunk az információs embargó lejártakor azonnal beszámol. Az új Windows nagy fontossággal bír nem csak a Microsoft, hanem az egész informatikai ipar számára, főként a számítógép- valamint az alkatrészgyártók számára, amelyek a kereslet megugrását várják.

Jön az új Xbox is

Már idén piacra kerül a következő generációs Xbox, az Xbox 360, amelytől végre nyereséget és még több piaci részesedést remélnek a redmondiak. A Microsoft az ezredforduló előtt ismerte fel, hogy a valaha szimplán játékra tartott konzolok egy fajta trójai falovak az otthoni PC-k piacára. Ezek a gépek a jövőben szórakoztató centerré válnak, alkalmasak lévéna játék mellett netezésre, zenehallgatásra, filmnézésre, vagy akár más feladatok elvégzésére -- helyettesítve az otthonokban található asztali PC-t.

A jelenlegi, szeptember 30-án záruló negyedévre a társaság 29 és 31 cent közé eső részvényenkénti nyereséget vár 9,7-9,8 milliárd dolláros forgalom mellett. A pénzügyi év egészére nézve, amely jövő év június 30-án ér véget, 43,7 és 44,5 milliárd dollár közötti bevételt jelez előre a vállalat, 1,27 és 1,32 dollár közé eső részvényenkénti eredménnyel, ami majdnem 15 milliárd dollárt jelent, ha a felső határt vesszük alapul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról