Szerző: Bizó Dániel

2005. július 20. 14:53

Internet kétszáz felett

[IDG News Service] Egy versenyautó csúcssebessége mellett is működő router fejlesztésen munkálkodik a japán ipari konglomerátum NEC. A hálózati berendezés képes kezelni a 3G és Wi-Fi hálózatokat is, a felépült internetes kapcsolatok megszakítása nélkül terelve az adatforgalmat a megfelelő irányba. Míg a 3G hálózatok nagyobb lefedettséget és néhány száz kilobites letöltési sebességet kínálnak, addig a Wi-Fi hálózatok ( hot spotok ) foltokban találhatóak, ugyanakkor több megabites vonalak felépítésére is képesek.

[IDG News Service] Egy versenyautó csúcssebessége mellett is működő router fejlesztésen munkálkodik a japán ipari konglomerátum NEC. A hálózati berendezés képes kezelni a 3G és Wi-Fi hálózatokat is, a felépült internetes kapcsolatok megszakítása nélkül terelve az adatforgalmat a megfelelő irányba. Míg a 3G hálózatok nagyobb lefedettséget és néhány száz kilobites letöltési sebességet kínálnak, addig a Wi-Fi hálózatok (hot spotok) foltokban találhatóak, ugyanakkor több megabites vonalak felépítésére is képesek.

Az eszköz jó szolgálatot tehet egyszer azoknak, akik járművükben folyamatos és nagy sebességű netkapcsolatot szeretnének találni, továbbá üzleti lehetőséget kínálhat a vasút- és busztársaságok számára, amelyek internetezési lehetőséggel akarják növelni vonzerejüket -- ezek valószínűleg nem a MÁV vagy a Volánok lesznek.

Fogalmak
Router: hálózati berendezés, amely az adatcsomagok irányát határozza meg, kettő vagy több hálózat határán.
WiMAX: többek között az Intel által támogatott rádiós kommunikációs forma, amelynek sebessége másodpercenként akár 70 megabit, hatótávolsága pedig 50 kilométer is lehet -- ingyenes frekvenciatartományokat használva. A WiMAX a Wi-Fi kiegészítőjének, komplementerének is lehet tekinteni.
WiBro:: a WiMAX-hoz hasonló, nagy lefedettségű, szélességávú hálózati szabvány, amelyet Dél-Koreában fejlesztettek ki állami és privát kooperáció révén.

Az NEC technikája még egy-két évig biztosan nem fog kereskedelmi termékként felbukkanni, addig is valószínűleg további hálózati szabványok támogatását kell majd beleépíteni, mint például a következő wi-fi generációk, vagy a nagy reményű WiMAX, vagy ellenfele, a WiBro. Nem megoldott továbbá a különböző tulajdonú Wi-Fi (és később WiMAX/WiBro) hálózatokhoz való hozzáférés, ehhez egy nagy lefedettségű roaming rendszer, vagy egyetlen hatalmas egybefüggő hálózat lenne szükséges. Ezek nélkül az NEC routere "mindössze" a kirakós játék egy darabja.

A svéd Ericsson már mutatott be olyan bázisállomást, amely ötvözi a különféle hálózati technológiákat, és szintén támogatja a forgalom megszakítás nélküli átadását, így akár a mobilszolgáltatóknak is lehetősge nyílik, hogy meglévő infrastruktúrájukat Wi-Fi-, később esetleg WiMAX-képessé tegyék.

A vállalat egyik vezető képviselője, Jano Jukiko elmondta, egyelőre óránként 200 kilométeres sebesség mellet teszteltek egy notebookkal, és a működés hibátlannak bizonyult. Hozzátette, hogy egy korábbi, kizárólag a Wi-Fi hálózatok között váltogató router 320 km/h feletti sebesség mellett is csont nélkül teljesített. Az új generációs változathoz a bejelentés időpontjáig azonban nem találtak megfelelő kocsit és pilótát, így extrém sebességek melletti eredményekről egyelőre nem tud a cég beszámolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról