Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 20. 10:38

Az Internet Explorer 7 megjelenése elősegítheti a Firefox terjedését

A Firefox böngésző mögött álló Mozilla Foundation szerint az Internet Explorer 7 megjelenése nagy lökést adhat a nylt forrású böngésző terjedésének.

[HWSW] A Firefox böngésző mögött álló Mozilla Foundation szerint az Internet Explorer 7 megjelenése nagy lökést adhat a nylt forrású böngésző terjedésének.

Cserben hagyott vállalatok?

A némileg ellentmondásos megállapítás mögött az áll, hogy az Internet Explorer 7 futtatásához Longhorn, Windows XP vagy Windows 2003 szükséges, azonban sok felhasználó a mai napig régebbi operációs rendszert használ. A Windows 2000 a vállalatok körében a mai napig elterjedt, a Mozilla várakozásai szerint ezek a felhasználók tömegesen fognak áttérni Firefoxra, hiszen szükségük lesz az "elavult" Internet Explorer 6 helyett egy újabb, modern böngészőre.

"Reményeink szerint egyre jobbak és jobbak leszünk a vállalatoknál, a Windows 2000-et használók körében" -- mondta Asa Dotzler, a Mozilla Foundation közösségi koordinátora. "Nagyon várjuk az Internet Explorer 7 bemutatását, ami arra fogja emlékeztetni az embereket, hogy ha több szolgáltatást szeretnének, sokszáz dollárt kell fizetniük" a Windows XP-re váltásért. Az AssetMetrix felmérése szerint a vállalatoknál használt PC-k közel felén a mai napig Windows 2000 fut.

Dotzler szerint a vállalati felhasználók úgy érzik majd, a Microsoft cserben hagyta őket, így a nyílt forrású Firefox nagy sikerre számíthat. A hamarosan megjelenő Firefox 1.1 ráadásul számos olyan szolgáltatást tartalmaz majd, amely vonzó lehet a vállalati felhasználók számára, például automatikus frissítést vagy a beállítások "lezárását". Az automatikus frissítés lehetővé fogja tenni a böngésző hibáinak kijavítását anélkül, hogy azt újra kellene telepíteni.

IE7: fő a biztonság

Az Internet Explorer 7-ről egyelőre csupán annyit tudni, hogy az első bétaváltozata még az idén elérhető lesz, a végleges verzió pedig még a Longhorn megjelenése előtt elkészül. A Longhornt 2006 nyarára ígéri a Microsoft. Az IE7 főképp a biztonság terén nyújt majd jelentős előrelépéseket, azonban a kiszivárgott információk szerint a böngésző ebből a szempontból a felhasználó számára jobbára láthatatlan, mégis fontos fejlesztéseken esik át, például új felhasználói felülete lesz az SSL titkosításnak.

A Microsoft szerint az IE7 legfontosabb célja a biztonság növelése. Ennek érdekében a böngésző védelmet nyújt az adathalászati (phising) támadások ellen is, többek között egy feketelista bevezetésével. A böngésző blokkolná a hozzáférést olyan oldalakhoz, amelyeket adathalászok üzemeltetnek azzal a céllal, hogy a felhasználóktól személyes adatokat lopjanak. A pletykák szerint emellett az IE7 valamilyen módon integrálva lesz a kémprogramok elhárítására szolgáló Microsoft AntiSpyware alkalmazással is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról