Szerző: Bizó Dániel

2005. július 18. 09:42

Színes, vékony, hajlítható elektronikus papírt mutatott be a Fujitsu

A Fujitsu Laboratories a július 14-15-én megtartott Tokyo International Forumon színes, vékony és hajlékony elektronikus papírt mutatott be. A papírvékonyságú kijelző kizárólag a megjelenített kép megváltoztatásához igényel áramforrást, ugyanis a tartalmat nem felejti el, valamint reflektív kialakítása révén a környezet megvilágításától függően látható -- akár egy újság vagy könyv.

[HWSW] A Fujitsu Laboratories a július 14-15-én megtartott Tokyo International Forumon színes, vékony és hajlékony elektronikus papírt mutatott be. A papírvékonyságú kijelző kizárólag a megjelenített kép megváltoztatásához igényel áramforrást, ugyanis a tartalmat nem felejti el, valamint reflektív kialakítása révén a környezet megvilágításától függően látható -- akár egy újság vagy könyv.

Nem az első

Más elektronikus papírok már léteznek egy ideje ugyan, de ezeket a tulajdonságokat eddig nem voltak képesek egyesíteni. A kaliforniai magink vállalat például szintén színes emlékező e-papírt fejlesztett ki, amelyet már létező termékekben információs kijelzők, reklámfelületek, plakátok helyettesítésére szánnak, ugyanakkor a technológia nem teszi lehetővé a kijelző felületének hajlítását.

A magink ugyanakkor például kiváló megoldást nyújt a kültéri elektronikus felületekre (reklámok, információk), mivel szintén reflektív a kijelző, így napfény mellett kiválóan látható. Mozgókép megjelenítésére egyelőre azonban nem alkalmas, frissítési gyorsasága kétmásodpercenként egy kép.

A japán Toppan és az E Ink magas kontrasztú, rendkívül jól olvasható emlékező e-papírt fejlesztett ki, amelyet a körülbelül egy éve piacon lévő Sony LIBRIé elektronikus könyv(olvasó) is alkalmaz. A kijelző a magink megoldásához hasonlóan szintén merev kivitelű, ugyanakkor nem képes színek megjelenítésére, így csak szöveg olvasásására alkalmas.

Ötletes felhasználás

A Fujitsu Laboratories a technológiától újfajta, kreatív megoldások megszületését várja. Az e-papír segítségével reklámok, információk hajlékony felületen is könnyen kezelhetőek lesznek, például tömegközlekedésen az adott napszakra jellemző közönségnek megfelelő hirdetések megjelenítése.

De ez csak egy példa a rengeteg elképzelés közül, mint például munkahelyen a napi feladatok, hírek megjelenítése, vagy az alkalmazottaknak szóló leírások, jegyzetek, képek e-papíron való szétosztása. Elképzelhető az is, hogy a mobilunk által letöltött képeket és szöveget ilyen hajlékony, valószínűleg vonalak mentén összehajtogatható kijelzőre áttöltve olvasgatunk nagy méretben. Vagy talán a szobánk falára aggatva tetszőlegesen váltogathatjuk majd a hangulatunknak megfelelő festményt, képet vagy valamilyen feliratot.

A vállalat állítása szerint a kép minősége a kijelző hajlítása közben sem romlik le, azon kívül persze, hogy görbe felületen egy síkra tervezett kép torznak hat. A hajlításon túlmenően nem érzékeny a nyomásra sem, nem változnak el a színek, így kézben is tartható, illetve ujjal érinthető -- valószínűleg sokaknak van már rossz tapasztalata az ujjal és tollal mutogató kollégákkal és ügyfelekkel.

A tokiói székhelyű Fujitsu, amely kizárólagos tulajdonosa a Fujitsu Laboratoriesnek, még a 2006-os pénzügyi év vége előtt (2007. március) piacra kívánja vinni a technológiára alapuló termékeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról