Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Egy év kilenc hónap felfüggesztett börtönre ítélték a Sasser féregvírus szerzőjét

Bodnár Ádám, 2005. július 11. 10:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

hirdetés
Sven Jaschan
Sven Jaschan
[HWSW] Huszonegy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Sasser vírus szerzőjét, a 19 éves német Sven Jaschant. Szakértők szerint ez az ügy is ékes bizonyítéka annak, hogy a bíróságok nem szabnak ki elég szigorú büntetést a Jachan-féle fiatalokra. A Sasser féreg a valaha volt egyik legszaporább kártevő, tavaly számítógépek millióit fertőzte meg és dollármilliárdokban mérhető kárt okozott. Jaschan agyszüleménye a Netsky vírus is, ennek továbbfejlesztéseként jött létre a Sasser.

Az ügy felderítésében jelentős előrelépést jelentett, amikor a Microsoft közölte, hogy 250 ezer dollárt fizet annak, aki információval tud szolgálni a Sasser szerzőjéről. A "vérdíjon" ketten osztoznak majd -- közölte a redmondi cég. Jachant tavaly májusban a saját számítógépe előtt ülve tartóztatták le a rendőrök a szülei házában, az észak-németországi Waffensen városkában.

Graham Cluley, a brit Sophos antivírus-cég technológiai tanácsadója szerint a vállalatok informatikai vezetői elégedetlenek a túl enyhe ítélettel, mivel az nincs arányban az okozott kárral. Jaschan elmondása szerint azért fogott vírusok írásába, hogy hírnévre tegyen szert, ami sikerült is neki, jelenleg a német Securepoint foglalkoztatja programozóként, havi fizetése 550 euró. Szakértők szerint ez lökést adhat a vírusok megjelenésének, hiszen a fiatalok azt látják majd, kártevő programokat írni és terjeszteni kifizetődő dolog.

A Sasser különféle változatai mind a Microsoft MS04-011 kódjelű sérülékenységét használják ki, teljesen automatikusan terjednek és az internethez csatlakoztatott számítógépek véletlenszerűen generált IP- című, frissítetlen Windows 2000 és XP rendszereit próbálják megfertőzni. Mivel a Sasser variánsok automatikusan, e-mail forgalom nélkül terjednek, gyorsan utolérték a legendás Blaster fertőzési gyorsaságát, sőt jócskán le is hagyták azt.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!