Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 11. 10:39

Egy év kilenc hónap felfüggesztett börtönre ítélték a Sasser féregvírus szerzőjét

Sven Jaschan
Sven Jaschan
[HWSW] Huszonegy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Sasser vírus szerzőjét, a 19 éves német Sven Jaschant. Szakértők szerint ez az ügy is ékes bizonyítéka annak, hogy a bíróságok nem szabnak ki elég szigorú büntetést a Jachan-féle fiatalokra. A Sasser féreg a valaha volt egyik legszaporább kártevő, tavaly számítógépek millióit fertőzte meg és dollármilliárdokban mérhető kárt okozott. Jaschan agyszüleménye a Netsky vírus is, ennek továbbfejlesztéseként jött létre a Sasser.

Az ügy felderítésében jelentős előrelépést jelentett, amikor a Microsoft közölte, hogy 250 ezer dollárt fizet annak, aki információval tud szolgálni a Sasser szerzőjéről. A "vérdíjon" ketten osztoznak majd -- közölte a redmondi cég. Jachant tavaly májusban a saját számítógépe előtt ülve tartóztatták le a rendőrök a szülei házában, az észak-németországi Waffensen városkában.

Graham Cluley, a brit Sophos antivírus-cég technológiai tanácsadója szerint a vállalatok informatikai vezetői elégedetlenek a túl enyhe ítélettel, mivel az nincs arányban az okozott kárral. Jaschan elmondása szerint azért fogott vírusok írásába, hogy hírnévre tegyen szert, ami sikerült is neki, jelenleg a német Securepoint foglalkoztatja programozóként, havi fizetése 550 euró. Szakértők szerint ez lökést adhat a vírusok megjelenésének, hiszen a fiatalok azt látják majd, kártevő programokat írni és terjeszteni kifizetődő dolog.

A Sasser különféle változatai mind a Microsoft MS04-011 kódjelű sérülékenységét használják ki, teljesen automatikusan terjednek és az internethez csatlakoztatott számítógépek véletlenszerűen generált IP- című, frissítetlen Windows 2000 és XP rendszereit próbálják megfertőzni. Mivel a Sasser variánsok automatikusan, e-mail forgalom nélkül terjednek, gyorsan utolérték a legendás Blaster fertőzési gyorsaságát, sőt jócskán le is hagyták azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról