Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 6. 08:35

Bíróságon a Sasser vírus szerzője

Sven Jaschan
Sven Jaschan
[HWSW] Egy német tinédzser a bírósági tárgyalás során beismerte, hogy ő készítette a tavaly megjelent és gyorsan elterjedt Sasser férget. A 19 éves Sven Jaschant többek között számítógépes szabotázzsal is vádolják, a per a Németország északnyugati részében található Verden városában zajlik, szigorúan zárt ajtók mögött. A jelen levő riporterek szerint Jaschan az oldalbejáraton ment be az épületbe és egyetlen kérdésre sem válaszolt.

A hírnévre utazott

Katharina Krützfeld, a bíróság szóvivője a tágyalás után elmondta, hogy a fiatalember mindent beismert. Noha a féreg elkészítése kapcsán Jaschant többek között közszolgáltatások megakasztásával és illegális adathozzáféréssel is vádolják, amelyekért összesen akár 5 év börtönt is kaphat, a szóvivő szerint ennél kisebb büntetésre számíthat, ugyanis tette elkövetésekor még fiatalkorú volt.

A vádlottat saját számítógépe előtt tartóztatták le az édesanyja házában, aki saját számítógépkereskedést üzemeltet Waffensen városban. A letartóztatás azután történt meg, miután egyes hírforrások jutalom reményében értesítették a Microsoftot. Helmut Trentman ügyész zserint Jaschan mellett további 5 gyanúsítottja is van az esetnek, azonban a 19 éves német fiatalember "a nagy hal". Jaschan pere három napig tart, az ítélet csütörtökön várható.

Jaschan a bíróságon azt vallotta, azért készítette a Sasser férget hogy programozási ismeretei révén hírnévre tegyen szert. A fiatalember elmondása szerint egy olyan férget szeretett volna létrehozni, amely a Mydoom és Bagle férgek ellen harcol, eltávolítja azokat a számítógépről. Így született meg a Netsky vírus, amelynek továbbfejlesztése a Sasser.

Gépek millióit fertőzte meg

A Sasser különféle változatai mind a Microsoft MS04-011 kódjelű sérülékenységét használják ki, teljesen automatikusan terjednek és az internethez csatlakoztatott számítógépek véletlenszerűen generált IP- című, frissítetlen Windows 2000 és XP rendszereit próbálják megfertőzni. Mivel a Sasser variánsok automatikusan, e-mail forgalom nélkül terjednek, gyorsan utolérték a legendás Blaster fertőzési gyorsaságát, sőt jócskán le is hagyták azt.

Biztonsági szakértők szerint a Sasser tavaly számítógépek millióit fertőzte meg, beleértve a tajvani postahivatal által használt PC-k harmadát. A British Airways kénytelen volt 20 járatát késleltetni, mivel a Sasser vírus komoly gondokat okozott a beszállító rendszerben. Az eset kapcsán tavaly 143 sértett jelentkezett, nekik összesen 157 ezer dolláros káruk keletkezett. Azonban sok vállalkozás és személy sosem jelenti a vírusok által okozott hibákat a hatóságoknak, emiatt a ténylegesen okozott kár dollármilliókat is elérhet.

Jaschan egyébként elérte célját, felhívta a figyelmet a programozási ismereteire, azóta ugyanis a Securepoint biztonságtechnikai cég állást ajánlott neki, a német vállalat tűzfalak fejlesztésében kamatoztatná a fiatal szaktudását. Kérdés, hogy vajon Jaschan büntetése megakadályozza-e abban, hogy elfogadja az ajánlatot és valóban a Securepointhoz menjen dolgozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról