:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 1. 11:37

Mivel netezünk?

Az Adverticum AdServer (reklámkiszolgáló szerver) június 28-án összesen mintegy egymillió internetező gépének adatait rögzítette, amelyek alapján viszonylag pontos képet kaphatunk arról, a hazai felhasználók mivel is vágnak neki a világháló felderítésének. Az eredmények persze nem meglepők: a legtöbben a Windows XP operációs rendszert és az Internet Explorer böngészőt választották.

[HWSW] Az Adverticum AdServer (reklámkiszolgáló szerver) június 28-án összesen mintegy egymillió internetező gépének adatait rögzítette, amelyek alapján viszonylag pontos képet kaphatunk arról, a hazai felhasználók mivel is vágnak neki a világháló felderítésének. Az eredmények persze nem meglepők: a legtöbben a Windows XP operációs rendszert és az Internet Explorer böngészőt választották.

A hazai internetezők körében a leginkább elterjedt operációs rendszer a Windows XP, a vizsgált felhasználók 78 százaléka ezt telepítette a számítógépére. Nem meglepő, hogy a második legnépszerűbb (8,76%) operációs rendszer a vállalatok körében továbbra is széles körben használt Windows 2000, az azonban érdekes, hogy még mindig sokan (8,51%) használják az ősrégi Windows 98-at. A képzeletbeli dobogóról lecsúszott a Windows NT és a Windows ME, a Linuxnak meg kellett elégednie a hatodik hellyel és 0,8 százalékos részesedéssel.

Az Internet Explorer a legnépszerűbb

A böngészők terén toronymagasan vezet az Internet Explorer 6, az Adverticum AdServert használó weboldalak látogatói közül 82 százalék ezt használja. A második helyen a Firefox található, érdekes azonban hogy az elterjedtsége csupán alig több mint 10 százalékos. Egy nemrégiben közzétett francia felmérés szerint a hazai internetezők 22 százaléka használja a Firefoxot. A francia kutatásban minden bizonnyal azért szerepelt ilyen jól a Firefox, mert az külföldi oldalak látogatási statisztikái alapján készült.

"Meg lehet kockáztatni egy olyan feltételezést, hogy aki nemzetközi, idegen nyelvű oldalakat látogat, az az új, friss technológiák adaptálását illetően is előrébb jár" -- mondta a francia adatok kapcsán lapunknak Bártházi András, a Firefox.hu weboldalt "hobbiból" működtető Wish Internet Consulting ügyvezetője. A HWSW olvasói körében a magyar átlagnál népszerűbb a Firefox, látogatóink 19 százaléka használ valamilyen Mozilla-motoros böngészőt.

Egy olvasónk szerint az Adverticum statisztikáiban talán azért ennyire alulreprezentáltak az alternatív böngészők, mert a felhasználóik között talán többen használnak reklámszűrő szoftvereket. Mivel ilyenkor a böngésző nem látogatja meg a reklámkiszolgálót, az Adverticum AdServer statisztikái ilyen szempontból lehet hogy pontatlanok.

Egyre több TFT-monitor?

Az internetezők legnagyobb többsége 1024x768 pixeles felbontásban használja kijelzőjét, de még mindig sokan vannak, akik csak 800x600-as felbontásban neteznek. Vélhetően a 17 hüvelykes TFT-k terjedésének tudható be, hogy a netezők 9 százaléka már 1280x1024 pixeles felbontást használ. A felhasználók négyötöde 32 bites színmélységben nézi a weboldalakat, 13 százalékuk 16 bites, 5 százalék pedig 24 bites felbontást használ.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.