:

Szerző: Budai Péter

2005. június 13. 09:10

Tesztelhető a Microsoft professzionális grafikai szoftvere

[News.com/HWSW] A Microsoft elérhetővé tette új, professzionális grafikai alkalmazásának első béta változatát, ami jelenleg az Acrylic kódnévre névre hallgat. A szoftver az Expression megoldásra épül, amit a Microsoft 2003-ban vásárolt föl a hongkongi Creature House céggel együtt.

[News.com/HWSW] A Microsoft elérhetővé tette új, professzionális grafikai alkalmazásának első béta változatát, ami jelenleg az Acrylic kódnévre névre hallgat. A szoftver az Expression megoldásra épül, amit a Microsoft 2003-ban vásárolt föl a hongkongi Creature House céggel együtt.

Adobe rivális?

A szoftveróriás termékében nagy hangsúlyt kapott, hogy a pixel- és vektorközpontú feladatokat egy alkalmazáson keresztül lehessen kényelmesen használni. Ezen képességek együttese a terméket egyszerre pozícionálja a pixel-fokuszú Adobe Photoshop és a vektoros Adobe Illustrator ellen. Az Adobe mellett más vállalatok, így például a Corel is érdeklődve figyeli, mit sikerül létrehoznia a Microsoftnak -- hiszen amelyik piacra a szoftveróriás belép, ott általában jelentős átrendeződés megy végbe pár éven belül.

Az Acrylic támogatja a Photoshop és Illustrator formátumok megnyitását és importálását is a szabványos fájltípusok mellett, és a szoftver elméletben képes PDF állományok előállítására is. Azonban a Microsoft jelezte, hogy az Acrylic egyelőre kizárólag saját, XPR formátumában hajalndó elmenteni a benne készített munkákat.

Habár az Expressionből eredetileg létezett maces változat is, jelenleg még nincs információ arról, elérhető lesz-e a szoftver a Mac platformra. A bétaváltozat kizárólag Windows operációs rendszereken fut, és legfeljebb 180 napig, október 1-ig használható.

Kezdeti nehézségek

A Microsoft meglepően magas rendszerkövetelményeket határozott meg az alkalmazáshoz: Intel Pentium 4, Windows XP SP2, 512 megabájt memória és 500 megabájt szabad tárhely szükséges a program megfelelő futtatásához az ajánlás szerint. A szoftver képes használni a nyomásérzékeny rajztáblákat is, amennyiben azok támogatják a WinTab interfészt.

A vállalt felhívta a figyelmet arra is, hogy a bétaváltozat teljesítménye még nem tökéletes, azonban az a végleges verzió megjelenéséig sokat fog javulni. A szoftvert kipróbáló felhasználók megírhatják véleményüket az Acrylic nyilvános fórumára is, ahol több kritika is érte az alkalmazást annak jelenlegi minőségével kapcsolatban.

Pillanatnyilag még kérdéses, hogy a Microsoft mikor és milyen áron jelenteti meg a termék végleges változatát, azonban az már tisztán látszik, hogy a vállalat tovább szeretné fejleszteni jelenlegi termékpalettáját a grafikus alkalmazások terén. A most elérhető Digital Image Suite 10 például kizárólag fotók utómunkálatainak elvégzésére alkalmas, professzionális grafikai feladatokra nem.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.