:

Szerző: Ady Krisztián

2005. május 23. 12:15

Közel 100 gigabájtos kapacitással vág vissza a Blu-Ray

[PCWorld.com, HWSW] Újra visszaszerezheti kapacitásbeli fölényét a TDK legújabb bejelentése kapcsán a Blu-Ray formátum: a TDK ezen a héten mutatja be Tokióban négyrétegű Blu-Ray lemezét, mely 100 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas, miközben kétszeres írási sebességet tesz lehetővé. A TDK ezzel a lépéssel gyors választ adott a Toshiba minap bejelentett, háromrétegű, 45 gigabájtos HD-DVD lemezére.

[PCWorld.com, HWSW] Újra visszaszerezheti kapacitásbeli fölényét a TDK legújabb bejelentése kapcsán a Blu-Ray formátum: a TDK ezen a héten mutatja be Tokióban négyrétegű Blu-Ray lemezét, mely 100 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas, miközben kétszeres írási sebességet tesz lehetővé. A TDK ezzel a lépéssel gyors választ adott a Toshiba minap bejelentett, háromrétegű, 45 gigabájtos HD-DVD lemezére.

Négy írható réteg egyetlen oldalon

A tokiói kiállításon bemutatkozó, speciális, négyrétegű Blu-Ray lemez 72 megabit/s-os (9 megabájt/s-os) sebességgel írható, mely pontosan kétszerese a jelenlegi 36 megabit/s-os írási sebességnek. A kétszeres írási sebességet erősebb kék lézer alkalmazásával, illetve a tárolást végző írható réteg anyagának módosításával érte el a TDK, közölte Nobuyuki Koike, a japán vállalat szóvivője.

Az első generációs Blu-Ray lemezek már így is nagyobb sebességre voltak képesek, mint amire egy HDTV-adás rögzítéséhez szükség volt, így ezt a kétszeres sebességet elsősorban a merevlemezzel kombinált, digitális anyagok másolására felkészített készülékekben, illetve adatarchiváló rendszerekben, professzionális környezetekben lehet majd kihasználni.

Még szabványosítani kell

A TDK által alkalmazott négy réteget alkalmazó módszer nem szabványos, a TDK később szándékozik a prototipust bemutatni a Blu-ray Disc Szövetségnek. A Sony képviselője szerint a négyrétegű lemezek akár már 2007-ig bezárólag megjelenhetnek a kereskedelmi forgalomban. A TDK bejelentése alig bár nappal követi a Toshibáét, mely egy háromrétegű HD-DVD lemez bejelentéséről szólt.

A három réteg segítségével a HD-DVD lemez kapacitása felnőtt a körülbelül 50 gigabájtos, kétrétegű Blu-Ray lemezekéhez, ugyanakkor kérdéses, hogy ez a megoldás mennyire befolyásolja a HD-DVD korábban egyik legnagyobb előnyeként hangoztatott költséghatékonyságát. A háromrétegű HD-DVD lemezek gyártásához már bizonyosan jelentősebben módosítani kell majd a jelenlegi DVD-lemezeket készítő gyártósorokat, ezzel növelve a lemezek gyártási költségét.

Kell ez nekünk?

Bár a TDK új lemeze újabb jelentős kapacitásbeli szakadékot teremtett a négyrétegű Blu-Ray és a háromrétegű HD-DVD formátumok között, itt is felmerül a kérdés, vajon a négyrétegű lemezek és az azokat kezelni képes berendezések várhatóan borsos ára nem riasztja-e el a majdani felhasználókat a különleges formátumoktól. Egy kétrétegű Blu-Ray lemez is képes már több mint két órányi MPEG-2 formátumban rögzített HD-anyag tárolására. A leendő vásárlók igényeinek valószínűleg a kisebb kapacitású, de jelentősen olcsóbb formátumok is megfelelnek majd.

A felvételi idő növelésének ráadásul sokkal ésszerűbb lehetőségei is vannak, ilyen például a kiöregedő MPEG-2 formátum újabb, korszerűbb tömörítési formátumokkal történő felváltása. A legújabb video- ás audiotömörítő kodekek, mint például a H.264 vagy a Windows Media Video 9 kifogástalan képminőséget nyújtanak hatalmas felbontáson akár az MPEG-2-höz képest negyedakkora, a jelenlegi DVD-ken alkalmazott 7-8 megabit/s-os videó sávszélességen, azaz ugyanakkora tárolókapacitás mellett akár négyszeres mennyiségű videoanyag eltárolását is lehetővé teszik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.