Szerző: Ady Krisztián

2005. május 11. 10:55

Megérkezett a Microsoft új mobil operációs rendszere, a Windows Mobile 5

A Microsoft igazgatótanácsának elnöke és vezető szoftvertervezője, Bill Gates a Microsoft Mobile & Embedded DevCon 2005 konferencián tegnap bejelentette a redmondi óriás új mobil, Windows Mobile 5.0 operációs rendszerét. Az új verzió szinte minden téren megújult: flexibilisebb lesz, több hardvereszközt támogat, frissített Microsoft Office szoftvercsomaggal és Windows Media Player 10 Mobile szoftverrel büszkélkedhet, illetve támogatja a mobil merevlemezeket is.

[HWSW] A Microsoft igazgatótanácsának elnöke és vezető szoftvertervezője, Bill Gates a Microsoft Mobile & Embedded DevCon 2005 konferencián tegnap bejelentette a redmondi óriás új mobil, Windows Mobile 5.0 operációs rendszerét. Az új verzió szinte minden téren megújult: flexibilisebb lesz, több hardvereszközt támogat, frissített Microsoft Office szoftvercsomaggal és Windows Media Player 10 Mobile szoftverrel büszkélkedhet, illetve támogatja a mobil merevlemezeket is.

Öt év a piacon

A Microsoft körülbelül öt évvel ezelőtt mutatta be a Windows Mobile-alapú Pocket PC tenyérgépek első generációját, ma pedig már 40 különböző gyártó termékeit lehet megvásárolni 48 országban, melyek mind a Microsoft mobil operációs rendszerét futtatják.

Az egyre növekvő és legfőképpen változó igényeknek, kihívásoknak folyamatos fejlesztéssel lehet csak megfelelni, a Windows Mobile 5.0 elkészítése során pedig a jövőállóságot is szem előtt tartották. Az új operációs rendszer sokkal szabadabb mozgásteret enged a készülékgyártóknak és a mobilszolgáltatóknak az egyes készülékek testre szabhatóságában.


Windows Mobile 5 OS-t futtató Samsung telefon
Forrás: C|Net

3G-re felkészítve

A növelt flexibilitás lehetővé teszi az új technológiák, például a push-to-talk, illetve videohívás és -konferencia szolgáltatások beépítését. A Windows Mobile 5 már támogatást nyújt a harmadik generációs mobilhálózatok, és WLAN hálózatok számára is. A beépített Bluetooth támogatást tovább finomították.

Az új operációs rendszer megkönnyíti a mobiltelefonok "egykezes" használatát, illetve tartalmazza a Direct 3D Mobile alkalmazásprogramozási felületet is. További apró újdonság, hogy a Windows Mobile 5 a hívás beérkezésekor nem csak a hívó fél számát és nevét, hanem a fotóját is képes megjeleníteni, amennyiben a telefonkönyv tartalmazza azt.

Az egyre nagyobb méretű és felbontású kijelzők támogatása mellett az új operációs rendszert futattó okostelefonok képesek lehetnek egyetlen gombnyomásra azonnal fekvő elrendezésű képet is a képernyőre varázsolni, illetve támogatják a teljes QWERTY billentyűzeteket, melyek egyre több kommunikátor-stílusú okostelefonon tűnnek fel. A beépített Windows Media Player 10 Mobile lejátszó támogatja a DRM védelemmel ellátott állományokat is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról