Szerző: Ady Krisztián

2005. április 27. 13:07

Merevlemezes és autofókuszos kamerával szerelt mobilok a Nokiától

Meglepően friss fejlesztéseket tartalmazó, a konkurensek legújabb kihívásaira választ adó okostelefonokat mutatott be ma Amszterdamban, Cancunben, Hong Kongban és Kuala Lumpurban a Nokia. Az új Nokia N90, N91 és N70 mobiltelefonok nagy felbontású, autofókuszos, minőségi optikával ellátott digitális kamerát, illetve az N91-es modell 4 gigabájtos merevlemezt tartalmaz.

[HWSW] Meglepően friss fejlesztéseket tartalmazó, a konkurensek legújabb kihívásaira választ adó okostelefonokat mutatott be ma Amszterdamban, Cancunben, Hong Kongban és Kuala Lumpurban a Nokia. Az új Nokia N90, N91 és N70 mobiltelefonok nagy felbontású, autofókuszos, minőségi optikával ellátott digitális kamerát, illetve az N91-es modell 4 gigabájtos merevlemezt tartalmaz.

Nokia N90

A Nokia legújabb, N90 multimédiás okostelefonja egyértelmű válasz a Sony Ericsson, a Samsung és a Siemens legújabb telefonjai által keltett versenyre. Az N90-be épített autofókuszos, Carl Zeiss optikával és teljes, kompakt digitális fényképezőgépekre jellemző képességekkel ellátott kamera 2 megapixeles fotókat készíthet el, melyeket a beépített vaku és makro mód tesz még élvezhetőbbé, élesebbé.

A Series 60 operációs rendszert futtató okostelefon kép- és videoszerkesztő funkciókkal is rendelkezik, az elkészített MPEG4 formátumú mozgóképeket rögtön a telefonon is "megvághatjuk". A széthajtható, kagylóformájú, LG-módra elforgatható, dönthető főkijelző 352 x 416 pixeles felbontású, míg a külső kijelző 128 x 128 pixelnyi tartalmat jeleníthet meg 65 ezer színben.

Az elkészített képeket néhány gombnyomással nyomtatóra is küldhetjük vezeték nélküli, Bluetooth kapcsolat segítségével, ehhez csupán egy PictBridge-kompatibiilis nyomtatóra lesz szükség. A kisméretű RS-MMC memóriakártyára mentett képeket azt fogadni képes nyomtatóba is helyezhetjük. A Nokia N90 beépített memóriája 31 megabájtnyi, de a készülékhez egy 64 megabájtos RS-MMC kártyát is mellékelnek.

A Nokia multimédás telefonja emellett egy teljes értékű harmadik generációs készülék is, mely kétirányú videohívást, videomegosztást és push e-mail szolgáltatásokat is kínál. A WCDMA mellett a telefon támogatja a 900/1800/1900 MHz-es GSM-hálózatokat és az EDGE adatátvitelt is. A Nokia N90 várhatóan heteken belül kapható lesz.

Nokia N91

A Nokia N91-es készüléke a mobil zenehallgatást ötvözi egy harmadik generációs, Series 60-as okostelefonnal. A telefonban egy 4 gigabájtos kapacitású merevlemez található, melyen körülbelül 3000 zeneszám tárolható el. A készülékhez normál, 3,5 mm-es sztereo fej- és fülhallgatók is csatlakoztathatók. A Nokia N91-et kifejezetten zenehallgatásra tervezték, erről árulkodnak a lecsúsztatható előlapon található, lejátszóprogramot irányító billentyűk is.

A Nokia sajtóközleménye szerint az N91 akár 12,5 órányi zenehallgatást biztosíthat egyetlen feltöltéssel, hasonló lejátszási időt nyújtva a második generációs iPod lejátszókhoz. A mobiltelefon MP3, WMA, M4A és AAC formátumú dalok lejátszására képes, melyeket az USB2.0 felület mellett vezeték nélküli WLAN és Bluetooth felületen is feltölthetünk a beépített merevlemezre.

A harmadik generációs hálózatokat is támogató készülékben az N90-ben debütáló 2 megapixeles kamera kapott helyet. A Nokia első merevlemezes okostelefonja 2005 végétől lesz megvásárolható.

Nokia N70

A kéziszámítógépekhez hasonló dizájnnal rendelkező Nokia N70 multimédiás okostelefon szintén 2 megapixeles kamerával, külön videotelefonálásnak dedikált második kamerával, vakuval, sztereó FM-rádióval, zenelejátszó alkalmazással és új, háromdimenziós játékokkal csábítja a vásárlókat.

A továbbfejlesztett, Nokia XpressTransfer névre keresztelt szoftver az elkészített képeket gyorsan és automatikusan képes a számítógépre továbbítani. A képekből a telefonon diavetítés is készíthető, mely háttérzenével is ellátható. Az N70 okostelefon szintén RS-MMC memóriakártyákkal bővíthető.

A Nokia harmadik generációs telefonja könnyen beállítható e-mail klienssel rendelkezik, mely csatolmányok kezelésére is képes, emellett internetböngésző és videolejátszó alkalmazás is található rajta. A Series 60-as telefonra számos külső segédrogram és alkalmazás is telepíthető.

A 108,8 x 53 x 17,5 mm-es Nokia N70 az egyik legkisebb 2 megapixeles harmadik generációs telefon, mely Series 60 platformot futtat. Az okostelefon várhatóan a harmadik negyedév során lesz elérhető. A Nokia N70 EDGE adatátvitelt is támogató verziója később jelenik majd meg.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról