Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 8. 10:49

Linuxra vált Európa legnagyobb vasúttársasága

Németország nemzeti vasúttársasága, a Deutshce Bahn a SuSE Linux Enterprise Servert választotta stratégiai szerverplatformjául. A DB Systems, a Deutsche Bahn informatikai szolgáltatója, kulcsfontosságú üzleti alkalmazásait mostantól Linuxon futtatja, erre több mint 300 Intel-alapú szervert használ.

[HWSW] Németország nemzeti vasúttársasága, a Deutshce Bahn a SuSE Linux Enterprise Servert választotta stratégiai szerverplatformjául. A DB Systems, a Deutsche Bahn informatikai szolgáltatója, kulcsfontosságú üzleti alkalmazásait mostantól Linuxon futtatja, erre több mint 300 Intel-alapú szervert használ.

A DB Systems számos alternatíva kiértékelése után választotta a SuSE Linux Enterprise Servert. A döntésben fontos szerepet játszott az a tényező, hogy a SuSE Linux Enterprise Server minden főbb hardverplatformon futtatható. A Novell megoldása egy továbbfejlesztett rendszerfelügyeleti eszközt is kínál, amely csökkenti az adminisztrációs feladatok mennyiségét és a fenntartási költségeket.

A DB Systems egy háromlépcsős projekt keretében valósította a Deutsche Bahn meg fő alkalmazásainak átvitelét és telepítését. Az első szakaszban az 55 ezer Lotus Notes felhasználó tért át SuSE Linuxra, amelyet IBM eServer zSeries 990 mainframe-en futtatnak. Ezzel egyidőben a kulcsfontosságú vasúti menetrendek is átkerültek UNIX rendszerről Linuxra. A kijelölt szerverek nagyjából felének az áttérése már sikeresen megtörtént.

A jelenleg bevezetés alatt álló következő lépés az SAP szolgáltatások átállítása SuSE Linux Enterprise Serverre. Az utolsó szakasz várhatóan 2005 végére valósul meg, ekkor a DB Systems webszervereit és a fennmaradó hálózati infrastruktúra szervereket is átállítják.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról