:

Szerző: mz

2000. június 8. 21:04

Csendes Seagate merevlemezek

A Seagate ma bejelentette saját, csendes meghajtók készítését szolgáló technológiáját, melynek célja a merevlemezes meghajtók által keltett zaj csökkentése.
A "Sound Barrier Technology", rövidítve az SBT két új Seagate meghajtóban fog szerepelni, az újonnan bevezetett U Series 5 meghajtókban, illetve egy leszármazottjában, melyet a felhasználói audio-video piacra szánnak, például set-top-boxokba.
A Seagate bevallása szerint a technológia lehetővé teszi az U Series 5 meghajtók által keltett zaj 31 decibelre való csökkentését, mely két decibeles, avagy 6 százalékos mérséklést jelent. Az A/V modell ennél egy százalékkal jobb eredményt ér el 27 decibeles zajkeltő teljesítményével.
A Seagate SBT-je nagyban hasonlít a Quantum által kifejlesztett Quiet Drive Technology-hoz (QDT). A cég szerint hasonló zajcsökkentő technológiák már az előző meghajtókban is szerepeltek, most ezek egybefogása történt meg egyetlen név alatt.
Ahogy a Quantum QDT-je is, úgy a Seagate fejlesztése is a SeaShield zaj- és ütéscsökkentő fedlapokon alapul, illetve olyan alkatrészek tervezésén, melyek csökkentik a zajok forrásaként működő rezgéseket.
Az U Series 5 meghajtók lemezenként 20 Gbyte adatot tartalmaznak, 5400-as fordulaton pörögnek, belső átvitelük 41 Mbyte másodpercenként. ATA/100-as interfésszel készülnek, melyet például az Intel második generációs I/O Controller Hub-jához lehet csatlakoztatni - ez az Intel 820E chipset részét képezi.
A zajcsökkentés miatt a Seagate átdolgozta azt a módszert, amely szerint az olvasófejek az adatokat keresik a lemezeken, ez kisebb, 3 százalékos teljesítménycsökkenést eredményezett - a cég képviselői szerint ennyit megér a csendesebb meghajtó. A későbiekben várhatóan megjelenik egy olyan programocska, mellyel a meghajtók teljesítményét az eredetire lehet visszatornászni.
A poén mindebben az, hogy elemzők szerint sokkal többet számít egy csendes PC építésekor a készülékház felépítése, összeszerelése, illetve a meghajtó telepítése, mint a meghajtó által a laboratóriumban keltett zaj.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.