Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

iPodokra utaznak a New York-i metró zsebesei

Ady Krisztián, 2005. március 31. 12:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[News.com] Nehéz elképzelni jobb zsebes célpontot egy fehér, feltűnően kacskaringózó kábelű fülhallgató végén rejlő, többnyire egyszerűen zsebbe csúsztatott iPodnál. A New York-i rendőrség szerint egyre több lopás és nem ritkán erőszakos rablás történik a metrókon és metróállomásokon, melyeknek célja gyakori esetben a népszerű hordozható lejátszó megszerzése.

[News.com] Nehéz elképzelni jobb zsebes célpontot egy fehér, feltűnően kacskaringózó kábelű fülhallgató végén rejlő, többnyire egyszerűen zsebbe csúsztatott iPodnál. A New York-i rendőrség szerint egyre több lopás és nem ritkán erőszakos rablás történik a metrókon és metróállomásokon, melyeknek célja gyakori esetben a népszerű hordozható lejátszó megszerzése.

Státuszszimbólum

A státuszszimbólunként is aposztrofálható, jómódúságot sejtető lejátszók esetén ráadásul nem alkalmazhatók a szokásos tolvajellenes technikák. Míg egy pénztárcát könnyű viszonylag biztonságos, zsebesek ellen védelmet nyújtó helyre rejteni, egy lejátszóval ezt jóval nehezebb megtenni, főként, mivel a fülhallgató kábelének hossza behatárolja a lehetőségeket. Feltéve, hogy a tulajdonos élvezni szeretné a zenét utazása során.

A New York Daily News keddi számában megjelent adatok szerint eddig ebben az évben 304 rablás történt New Yorkban a metrószerelvényeken és -állomásokon, 24 százalékkal több, mint egy évvel korábban hasonló időszak alatt, és a lopások és rablások között jelentősen megnőtt a népszerű MP3-lejátszók megkaparintására tett kísérletek aránya. Kifejezetten az iPodok eltulajdonítására irányult estek számáról nem állnak rendelkezésre információk.

Erőszakkal elveszik

Ritkább esetben az iPodokat erőszakkal veszik el a jellemzően tinédzser, fiatalkorú tulajdonosoktól, sajnos fizikai kényszert alkalmazva. Az elmúlt évben a Stuyvesant High School tanulói sorozatos iPod-rablásoknak voltak kitéve a Chambers Street metróállomáson, ez a megálló a manhattani iskola közelében található.

A New York-i rendőrség eben a hónapban tovább erősítette jelenlétét a metrón, többek között a március 11-ei spanyolországi merényletek évfordulójára is felkészülve.

A zene az igazi érték

Néhány meglopott, kirabolt iPod tulajdonosnak nem is igazán a lejátszó elveszítése okozza a valódi traumát, hanem a legálisan, kemény dollárcentekért megvásárolt zenék eltulajdonítása. A felhasználók jó része nem menti rendszeresen a megvásárolt és iPodokra letöltött dalokat a számítógépére, pedig az Apple iTunes zenebolt pedig nem teszi lehetővé a már megvásárolt dalok többszöri letöltését.

Amennyiben nem készítenek másolatot a dalokról, az iPodok nagy kapacitású merevlemezén tárolt, több ezer dollár értékű zeneszámok elveszhetnek, azokat csak új vásárlással lehet pótolni. Néhány károsult arról számolt be, hogy iPodján több mint 12 ezer dal volt megtalálható, melyek egy részéről nem rendelkezett biztonsági másolattal.

Az egyes dalok letöltése 99 dollárcentbe kerül, így könnyen átérezhető a meglopott felhasználó dühe: a 250 dollár körüli áron értékesített zenelejátszó készülék elvesztése csak aprópénz a legálisan letöltött zeneszámok valódi értékéhez képest.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.