Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 8. 11:55

Nem emelnek vádat a jogsértő orosz zenebolt üzemeltetői ellen

A moszkvai Tassz hírügynökség szerint nem indul jogi eljárás a filléres zeneletöltést kínáló orosz AllofMP3.com weboldal ellen, noha a rendőrség a nyomozás után vádemelési javaslattal élt az ügyészségnél. Az amerikai és európai lemezkiadók mindent megtesznek annak érdekében, hogy bezárassák az oldalt, ahonnan még olyan dalokat is le lehet tölteni, amelyek jogtulajdonosai sosem engedélyezték az online terjesztést.

[HWSW] A moszkvai Tassz hírügynökség szerint nem indul jogi eljárás a filléres zeneletöltést kínáló orosz AllofMP3.com weboldal ellen, noha a rendőrség a nyomozás után vádemelési javaslattal élt az ügyészségnél. Az amerikai és európai lemezkiadók mindent megtesznek annak érdekében, hogy bezárassák az oldalt, ahonnan még olyan dalokat is le lehet tölteni, amelyek jogtulajdonosai sosem engedélyezték az online terjesztést.

Február végén a moszkvai rendőrség vizsgálatot indított az AllofMP3.com üzemeltetői ellen és azt javasolta az ügyészségnek, hogy szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt indítson eljárást ellenük. Pénteken a Tassz hírügynökség azt jelentette, hogy az orosz szerzői jogi törvények bizonyos sajátosságai miatt nem emelnek vádat az üzemeltetők ellen.

Nem emelnek vádat?!

A lemezkiadók nemzetközi érdekszövetsége, az IFPI (Federation of the Phonographic Industry) szóvivője közölte, hogy még nem jutott el hozzájuk az ügyészség hivatalos álláspontja. "Még nem kaptunk megerősítést a hírről. Amennyiben igaz az a hír, amely szerint nem emeltek vádat, az nagy csalódás lenne" -- mondta Fiona Harley, IFPI-szóvivő. Az AllofMP3.com körül kialakult helyzet jól példázza, hogy az internet szabályozhatatlansága, valamint az egyes országokban hozott törvények sokszínűsége mennyire megnehezítheti egy esetleges kalóz oldal elleni küzdelmet.

Az orosz weboldal állítása szerint beszerezte a szükséges jogokat és megfizeti a licencdíjakat az Orosz Multimédiás és Internet Társaságnak. A lemezkiadók szerint azonban ez a szervezet nem jogosult a dalokkal kapcsolatos disztribúciós jogokat odaítélni. Az IFPI szóvivője közölte, amennyiben az ügyészség nem emel vádat, a szövetség további lépéseket tesz.

Az International Federation of the Phonographic Industry több orosz weboldalt is jogi lépésekkel fenyegetett meg. Az IFPI szerint a világ 12. legmagyobb zenei piacát kitevő Oroszországban rendkívül magas, 60 százalékot is meghaladó a kalóz CD-k aránya, az ország ebben a tekintetben a világranglistán Kína mögött a második helyen áll.

Még magyar dalok is letölthetők

A profi kinézetű AllofMP3.com kínálatában számtalan előadó szerepel, köztük még magyarok is. A látogatók több mint 300 ezer dalból válogathatnak és a külföldi, valamint magyar árakhoz képest is fillérekért tölthetik le őket. Az árazási modell igen érdekes, ugyanis nem dalonként vagy albumonként kell fizetni, hanem a letöltött adatmennyiség után számláznak, mégpedig megabájtonként 2 dollárcentet (~4 forintot). Egy teljes, 70 perces album 128 kbit/s tömörítést figyelembe véve így kevesebb mint 300 forintért vehető meg.

Az orosz weboldalakon olvasható tájékoztatás szerint a szolgáltatás teljesen legális, noha a készítők figyelmeztetik a felhasználókat, hogy az egyes országokban eltérő törvények vonatkozhatnak az internetes zeneletöltésre. Ebből a szempontból a magyar felhasználóknak egyelőre nem kell aggódniuk, ugyanis az Artisjus oldalán olvasható információk szerint a zenék letöltése Magyarországon legális.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról