:

Szerző: Budai Péter

2005. március 8. 10:51

A világon elsőként indít harmadik generációs mobiltelefonos rádióadást a Virgin

[BBC] Az Egyesült Királyságban működő Virgin Radio bejelentette, hogy megkezdi a rádióműsorok sugárzását a harmadik generációs (3G) mobiltelefonokkal rendelkező ügyfelek számára. A rádióadó a Sydus technológiai céggel karöltve kiválasztott 2G és nagysebességű 3G hálózatokon kezdi meg az adások sugárzását.

[BBC] Az Egyesült Királyságban működő Virgin Radio bejelentette, hogy megkezdi a rádióműsorok sugárzását a harmadik generációs (3G) mobiltelefonokkal rendelkező ügyfelek számára. A rádióadó a Sydus technológiai céggel karöltve kiválasztott 2G és nagysebességű 3G hálózatokon kezdi meg az adások sugárzását.

Rádióadás a mobiltelefonokon

Az év folyamán lesz elérhető a Virgin weboldaláról az a szoftver, amit letöltve bárki kipróbálhatja a szolgáltatást. James Cridland, a Virgin Radio médiafejlesztési vezetője szerint az új szolgáltatás a rádiózást a 3G forradalom központi szereplőjévé teszi.

A Virgin Radio mellett a Virgin Radio Classic Rock és a Virgin Radio Groove csatornák adása lesz meghallgatható a szolgáltatáson keresztül. Cridland kiemelte, hogy az új technológia segítségével az elektronikus fájlformátumok és a televízió miatt mostanában eléggé háttérbe szorult rádió továbbra is fontos médium maradhat. Ez egy új lehetőség arra, hogy bővíteni lehessen a rádióadások hallgatóságát, ráadásul kifejezetten a legújabb generációt megcélozva.

A Virgin közlése szerint egy óra rádióhallgatás közel 7,2 megabájt adat szállítását teszi szükségessé, ami jelenleg még meglehetősen drágának bizonyulhat a GPRS vagy 3G szolgáltatások felhasználóinak. Például az Egyesült Királyságban jelentős népszerűségnek örvendő Orange minden egyes megabájt után 1 fontot (~350 forintot) számláz ki. A Virgin új szolgáltatása emiatt elsősorban azoknak lehet kedvező, akik korlátlan letöltésre fizettek elő.

Jelenleg világszerte csak 30 olyan mobiltelefon típus került forgalomba, amivel igénybe lehet venni a szolgáltatást, ezek között találkozhatunk a Nokia és a Samsung megoldásaival is. A Virgin ennek ellenére úgy tájékoztatott, hogy a szolgáltatást pillanatnyilag 14,9 millió ember tudná használni szerte a világban.

Hamarosan elindulhatnak a 3G tévéadások is

A 3G telefonok hamarosan már tévéadások vételére is képesek lesznek. A Digital Video Broadcast (DVB) Csoport korábban bejelentette, hogy egy projektje során megalkotta a DVB-Handheld (DVB-H) szabvány alapszintű specifikációit. A jövő DVB-H termináljai, okostelefonjai nem csak földi digitális TV-vételi lehetőséggel bírnak majd, hanem multimédiás, valamint pont-multipont nagysebességű adatátviteli szolgáltatásokat is nyújthatnak majd a mobilhálózatokkal karöltve.


Nokia 7700, a prototípus

A DVB Csoport 2003 vége óta adatátviteli kísérleteket folytat Helsinkiben, valamint Pittsburgh-ben 2004 áprilisa, Németországban pedig 2004 júniusa óta. A kereskedelmi szolgáltatások várhatóan 2005-ben indulhatnak el a megfelelő DVB-H terminálok segítségével.

A DVB Csoport új tervezete már felkeltette a vezető mobilszolgáltatók és mobiltelefon-gyártók érdeklődését is, sőt, a Nokia már rendelkezik is egy DVB-H prototípussal, a Nokia 7700-s okostelefonnal. Iparági elemzők szerint a DVB-H terminálok piaca 2007-re elérheti akár a 100 millió darabos volument is, de ezekhez elsősorban csábító DVB-H szolgáltatások szükségesek.

A DVB-H adatátvitel akár 10 mbit/s-os sebességet is nyújthat az akkumulátoros mobil terminál számára, mely multimédiás adatok, digitális TV-adások vételét teszi majd lehetővé az UMTS mobilhálózati szolgáltatások elérése mellett. A DVB-H-nak elsősorban pont-multipont, úgynevezett "push" adatátviteli szolgáltatások során vehetik majd óriási hasznát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.