:

Szerző: Budai Péter

2005. március 4. 12:01

Megnyitotta kapuit a Cinequest, a világ egyetlen P2P filmfesztiválja

[Wired] A kaliforniai San Joséban megrendezett 15. Cinequest Filmfesztivál résztvevőinek nem kell elegáns ruhában, vagy ékszerekkel felszerelkezve megjelenniük. Bárki betérhet a fesztivál büféjébe, vagy bármely termébe, hogy átfussa a közel 200 résztvevő filmet, aminek a többsége a rendezvény weboldaláról le is tölthető.

[Wired] A kaliforniai San Joséban megrendezett 15. Cinequest Filmfesztivál résztvevőinek nem kell elegáns ruhában, vagy ékszerekkel felszerelkezve megjelenniük. Bárki betérhet a fesztivál büféjébe, vagy bármely termébe, hogy átfussa a közel 200 résztvevő filmet, aminek a többsége a rendezvény weboldaláról le is tölthető.

Ingyenes, letölthető filmek fesztiválja

A digitális tartalomra fókuszáló, független Cinequest fesztivál március 2-től 13-ig tart. A rendezvényen ingyenes, kereskedelmi forgalomba nem kerülő, DVD minőségű filmekkel találkozhatnak az érdeklődők, amik online megtekintése is lehetséges, ha azokat a Kontiki peer-to-peer fájcserélő rendszer segítségével letöltik.

A fájlcserélő riválisához, a BitTorrenthez hasonlóan a film letöltését párhuzamosan végzi több forrás-számítógépről, kicsi, különálló darabokban töltve le azt azoktól a felhasználóktól vagy szerverekről, ahol éppen elérhető az alkotás. Ez gyakorlatilag a lehető leggyorsabb megoldás a filmek letöltésére, bár ehhez szükséges, hogy a kérdéses film több embernél is meglegyen.

A filmek Microsoft Windows Media Video formátumban vannak tárolva, és el vannak látva másolásvédelemmel is. A rendszer jelenlegi állapotában a Apple Macintosh-felhasználók számára nem elérhető, így ők sajnos nem tudják megnézni a fesztivál online elérhető alkotásait. Halfdan Hussey, a fesztivál igazgatója és társalapítója elmondta, hogy a Kontikire épülő rendszer 2006-ban már Macintosh számítógépeken is futni fog. Pillanatnyilag ezek a felhasználók csak a Kontikin kívüli előzeteseket és híreket böngészhetik a fesztivál honlapján.

Lehetőség a független filmek elterjesztésére

Hussey arról is beszámolt, hogy a Cinequest keretében letölthető filmek meglehetősen pozitív fogadtatásban részesültek. "Az internet ugródeszkaként szolgál a független filmek számítógépre, vagy szórakoztató-központra való szállítására. Megérzésem szerint ez egy új bevételi forrást jelenthet a Hollywoodtól független filmgyártók számára az elkövetkezendő 2-4 év során" -- tette hozzá.

A fesztivál filmválasztéka eléggé sokoldalúnak mondható, azonban tematikájában nagyban eltér a Hollywoodtól megszokott filmekhez képest: találkozhatunk "Horrorra akadva"-szerű szatírával; a Butterfly (Pillangó) című hongkongi leszbikus drámával, ami egy nő átváltozását mutatja be; valamint többek között a Misszionárius pozitúra néven elérhető dokumentumfilmmel, ami egy keresztény pár erőfeszítéseit mutatja be a világban terjedő pornográfia megfékezésének érdekében.

A fesztiválra összesen mintegy 60 ezer látogatót várnak, ami emelkedést mutatna a tavalyi 54 ezerhez képest. A szervezők emellett 75 ezer letöltésre számítanak a rendezvény ideje alatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.