Szerző: Kovács Attila

2000. június 7. 22:05

Transmeta-Intel: 1-0

Az Intel még több fuknciót szeretne a processzorba integrálni, de a Timna integrált proceszor bejelentése már így is átcsúszott a 2001-re, mivel egy másik termékkel problémák merültek fel. Míg az Intel "szenved", addig Transmetára ráragyogott a szerencse csillaga, ugyanis az IBM egyik notebookjának prototípusába építi bele a Transmeta Crusoe processzorát, ezzel is ingyen reklámot csinálva a cégnek. Ezzel a processzorral talán közelebb kerülünk ahhoz az (eddig csak mesében hallott) állapothoz, hogy a notebookok egy feltöltéssel akár egy napig is működni tudnak majd.

Transmeta egy lépéssel előrébb van ahhoz, hogy Crusoe processzorát Windows-alapú rendszerben lássuk viszont. A Crusoe egy Intel-kompatibilis szoftver-emuláción alapuló processzor, ami a emulációnak az erőforrás-igényényét a nagy belső teljesítménnyel és az optimális cache-kezeléssel ellensúlyozza. Még lényegesebb, hogy a Crusoenak nagyon alacsony az energia-fogyasztása és ezért jó választás lehet a kézigépek használóinak.

Eddig még egyik PC gyártó sem tette le konkrét voksát a Transmeta Crusoe mellett, viszont az IBM már bejelentette, hogy a hónap végén megrendezésre kerülő PC Expo-n be fogja mutatni a Crusoe köré épülő ThinkPad-jét. Az IBM most sok mindent elkövet, hogy forgalomba hozza a Crusoe-ra épülő notebookját, viszont a "nagy kék" nem szokott ilyen nyilvános elkötelezettséget vállalni "csak úgy". Meglehet, hogy van valami terve a Transmetával?
[IT-Director.com]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról