Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 24. 12:20

Növelte szerverpiaci előnyét az IBM

[News.com] Az IBM növelte előnyét a szerverpiacon, a Nagy Kék az ipari szabványos (x86) és a Unix rendszerek szegmensében egyaránt előretörést könyvelhetett el.

[News.com] Az IBM növelte előnyét a szerverpiacon, a Nagy Kék az ipari szabványos (x86) és a Unix rendszerek szegmensében egyaránt előretörést könyvelhetett el.

Erős növekedés az IBM-nél

A Gartner piackutató vállalat által közzétett adatok szerint az IBM 2004-ben 16,1 milliárd dollár értékben forgalmazott szervereket, ez 9,3 százalékos növekedést jelent. Eközben a teljes szerverpiac 7,2 százalékkal 49,5 milliárd dollárra lendült fel, azaz a Nagy Kék a piaci növekedést felülmúló mértékben fejlődött. Az IBM piaci részesedése 32,3 százalék volt.

Az IBM mögött a második helyen a Hewlett-Packard állt, a vállalat 6,7 százalékos növekedéssel 13,4 milliárd dolláros szerverpiaci forgalmat ért el. A harmadik helyezett Sun 4 százalékos visszacsúszás után 5,2 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el. A négy legnagyobb gyártó közül a legerőteljesebb növekedés a Dellnél volt tapasztalható, a cég 20 százalékkal 4,8 milliárd dollárra növelte eladásait. A négy vezető cég a teljes piac 79,7 százalékát szerezte meg.

A Gartner szerint az IBM jól profitált a 2004 elején megjelent Power5 processzorok sikeréből, illetve az Intel-alapú szerverek szegmensében is javította pozícióját. A Unix-piac összességében 2,8 százalékos visszaesést mutatott, az IBM részesedése eközben 26,7 százalékra növekedett. A nagy gyártók közül az IBM tudta növelni unixos eladásait, mind a Sun, mind a HP részesedése csökkent. A piacvezető Sun 31,8 százalékos részesedést ért el, a HP az összes eladások 30,2 százalékát szerezte meg. A Gartner elemzője szerint a HP-nél az Itanium-alapú szerverek eladásai továbbra sem képesek ellensúlyozni a PA-RISC rendszerek visszaesését.

Az x86-piacon a HP az úr

Miközben a Unix-piac fokozatosan csökken, az x86-alapú szerverek eladásai évről évre rekordot döntenek. Tavaly ez a szegmens 16,4 százalékkal 23,2 milliárd dollárra emelkedett, a HP 32,6 százalékos részesedéssel megtartotta vezető pozícióját, azonban az eladásai a piaci növekedést alulmúlóan emelkedtek. A második helyezett Dell 20,5 százalékos, az IBM pedig 18 százalékos piacrészt mondhatott magáénak. A Nagy Kék 22,4 százalékos növekedést könyvelhetett el.

A piackutató cég egy érdekes adattal is szolgált: noha az AMD vezette be először 64 bites x86 processzorait, és az Intel csak jelentős lemaradással követte a céget, mégis az utóbbi érte el a nagyobb forgalmat. Míg opteronos szerverekből csupán 838 millió dollár értékben adtak el a gyártók, a 64 bites Xeonokra épülő kiszolgálók forgalma 1,3 milliárd dollárt tett ki.

A linuxos szerverek szegmense 50,9 százalékkal 4,9 milliárd dollárra nőtt, a blade kiszolgálók piacán pedig 123 százalékos növekedés volt tapasztalható. Mindkét szegmensben az IBM volt a piacvezető -- állítja a Gartner.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról