Szerző: Bizó Dániel

2005. február 23. 15:05

A Google internetes könyvtára felboríthatja a kulturális egyensúlyt

Jean-Noel Jeanneney
Jean-Noel Jeanneney
[Reuters] A francia nemzeti könyvtár feje és elismert történésze, Jean-Noel Jeanneney aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Google amerikai és brit könyvtárakkal együttműködve azok digitalizálását tűzte ki célul. A Google, melynek küldetése a világban fellelhető információk rendszerezése, így könnyen hozzáférhetővé tesz majd több millió oldalnyi angol nyelvű irodalmat, amelyben egyszerűen és villámgyorsan kereshetünk.

Jeanneney szerint ez az amerikai, angolszász eszmék és az angol nyelv dominanciájához vezethet, ha Európa és a világ többi része nem tesz lépéseket hasonló programok elindítására. A Le Monde francia napilapban megjelent cikkében a történész kifejtette, fennáll a veszély, hogy az elkövetkező generációk gondolkodásmódját, világképét teljesen meghatározza majd az angolszász irodalom szemlélete.

Európai ellenprojektet, de azonnal!

Jeanneney véleménye szerint az Európai Uniónak saját programot, saját keresőmotort kell kifejlesztenie, hogy egyensúlyt tudjon teremteni az amerikai eszmékkel, nyelvvel, kultúrával szemben. Mint a Reutersnek egy telefonos interjú során elmondta, nem az angolszász nézetek megvetéséről van szó, hanem arról, hogy választást kell kínálni, más nézőpontot is fel kell mutatni. "A 21. században én a többpólusú világképet részesítem előnyben" -- tudatta a hírügynökséggel, hozzátéve, hogy nem jobb vagy rosszabb nézetekről van szó, hanem arról, hogy mindenki bemutathassa saját szemszögét.

Jeanneney hangsúlyozta, hogy nem amerikaellenes, a Le Figaro napilap azonban a könyvtárigazgató mondandóját Amerika elleni keresztes háború hirdetésének bélyegezte, tekintettel Bush elnök európai látogatására, melynek célja az öreg kontinenssel való viszony javítása, az iraki háború körül keletkezett feszültség oldása.

A cikk publikálását követően ezen Jeanneney a héten bejelentette, hogy a francia nemzeti könyvtár 22 folyóirat és napilap számait fogja a 19. századig visszamenőleg elérhetővé tenni az interneten.

A Google tervei

A Google, mely a jelenleg a világ vezető keresője, tavaly decemberben jelentette be, hogy az elkövetkezendő években könyvtári könyvek és folyóiratok millióit olvassa be és digitalizálja, így azok széles réteg számára válhatnak könnyen és egyszerűen elérhetővé -- népszerűsítve a tudást, műveltséget. A Google az oldalain és partnerhálózatán megjelenő hirdetéseiből él, amelyek a keresés vagy az adott tartalmi oldal témájához kapcsolódnak.

A vállalat célja a jelenlegi projekttel szintén honlapja forgalmának növelésére irányul. A programban jelenleg a Harvard, a Stanford, az Oxford, a Michigan egyetemek könyvtárai, valamint New York város könyvtára vesznek részt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról