Szerző: Ady Krisztián

2005. február 8. 12:46

Új digitális fényképezőgépek a Panasonictól

[HWSW] Új, továbbfejlesztett digitális fényképezőgépeket dob piacra tavasszal itthon a Panasonic: a DMC-FZ5 és FZ4 digitális fényképezőgépek kompakt kivitel mellett tartalmaznak 12-szeres optikai nagyítást és kézremegést szűrő Mega O.I.S. optikai képstabilizátor áramkört. Az új LUMIX modellek közül az FZ5-öt 5 megapixeles, az FZ4-et 4 megapixeles érzékelővel szerelték fel.

FZ4 és FZ5

A DMC-FZ5/FZ4 digitális fényképezőgépek a 3,1 megapixeles DMC-FZ3 utódai, kiváló tulajdonságaik azonban nemcsak a képpontok számának növekedésében nyilvánulnak meg, hanem olyan műszaki fejlesztések alkalmazásában is, mint például a gyorsabb képfeldolgozó VENUS II áramkör alkalmazása és a gyorsabb autofókusz. A DMC-FZ4 májustól, a DMC-FZ5 pedig áprilistól kerül hazánkban forgalomba.


Panasonic DMC-FZ4

A készülékek figyelemreméltó tulajdonsága a 12-szeres optikai zoom, amely a 4-szeres digitális zoommal együttesen akár 48-szorosára képes felnagyítani a tárgyakat, így a fényképezőgép nagy távolságról is képes a különböző fotótémák megörökítésére. A Panasonic MEGA O.I.S. képstabilizáló technológiája gondoskodik arról, hogy ez a nagy zoomátfogás a gyakorlatban is használható legyen. Az giroszkópos elven működő optikai képstabilizátor kiküszöböli a kézremegés következtében fellépő elmosódást, ezáltal jelentős segítséget nyújt gyenge fényviszonyoknál történő fényképezés, nagy fókusztávolság használata (nagy zoom) és makro felvételek készítése esetén is.

Leica objektív, gyorsabb áramkörök

Az FZ20-hoz hasonlóan ez a fényképezőgép is LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel kerül piacra, melynek aszférikus lencséi azt is lehetővé teszik, hogy a 12-szeres zoommal rendelkező digitális fényképezőgép méretét tekintve rendkívül kompakt maradhasson.

A képfeldolgozást biztosító Venus Engine II központi processzor 0,008 (FZ5) és 0,006 (FZ4) másodperces kioldási késedelmet biztosít a készülékeknek. A sorozatfelvételek teljesítménye másodpercenként 3 (FZ5) illetve 4 (FZ4) teljes felbontású kép készítését teszi lehetővé.


Panasonic DMC-FZ5

Képstabilizátor

A MEGA O.I.S. képstabilizátor két választható üzemmóddal rendelkezik. A "Mode 1" üzemmódban az O.I.S. lencseblokk folyamatos mozgást végez, míg a Panasonic saját "Mode 2" üzemmódjában csak a kioldó gomb megnyomásának pillanatában nyomja el a kézremegés hatását. Ebben az üzemmódban a lencse az adott pillanatban bármilyen irányba elmozdulhat, maximálisra növelve a funkció hatását, melynek eredményeképpen a kép a lencse közepéhez a lehető legközelebb kerül leképezésre, megakadályozva a kép elmosódását.

A Venus Engine II a kézremegés érzékelés pontosságának fokozásával szintén hozzájárul ehhez a teljesítményhez, így még állvány használata nélkül is több mint 3 fokozattal csökkenthető a zársebesség a hagyományos O.I.S. nélküli fényképezőgépekhez képest.

A legtöbb fényképezési helyzet igényeit kielégítő 9 jelenetválasztási üzemmód pontosan kezelhető az újonnan beépített Üzemmód Súgónak (Scene Mode Help screen) köszönhetően. Ez az új szolgáltatás az LCD monitoron jeleníti meg az egyes üzemmódok leírását, megkönnyítve ezzel az adott helyzetnek legmegfelelőbb üzemmód kiválasztását.

Manuális funkciók

A manuális funkciók, mint például a zár- és a rekesz előválasztás, vagy a kézi expozíció közvetlenül az üzemmódválasztó tárcsával választhatók ki. A kezdő felhasználók számára egyszerű fényképezési lehetőségeket biztosít az "Egyszerűsített" üzemmód, amelyben a legtöbb beállítás teljesen automatikusan történik. Az LCD monitor 1,5 és 1,8 hüvelykesre nőtt, a 300 képre elegendő akkumulátor-üzemidő pedig az FZ3-énál nagyobb kitartást kölcsönöz az FZ5/FZ4 számára.

Kompakt gép a nagyok tudásával: DMC-LS1

A Panasonic vadonatúj LUMIX modelljei között bemutatta a kompakt 4 megapixeles DMC-LS1-et is, amely hasonló tudású nagyobb testvéreihez: kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S. optikai képstabilizátorral és gyorsabb képfeldolgozó áramkörrel szerelték fel. A 3-szoros optikai zoomra képes készüléket két darab AA méretű elemmel is működtethetjük.

A korábbi DMC-LC80/70/50 modellekhez képest a Venus Engine képfeldolgozó LSI-t itt az új Venus Engine Plus elekronika váltja fel, amely mintegy 50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, miközben még magasabb képminőséget és gyorsabb reakcióidőt tesz lehetővé. Az új modell 5 cm-es TRM-LCD kijelzővel rendelkezik, amely különösen jól látható még szabadban, napos időben is. A DMC-LS1 áprilistól kerül forgalomba Magyarországon.

A DMC-LS1-hez mellékelt OXYRIDE AA-elemek 30 százalékkal több energiát nyújtanak az alkáli AA-elemekhez viszonyítva, akár 215 fénykép elkészítését is lehetővé teszik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról