Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 3. 14:59

A Microsoftnál nem szeretik az iPodot

[Wired] A Microsoft főhadiszállásán, a Washington állambeli Redmondban az alkalmazottak egyre népesebb serege használja a rivális Apple iPod audiolejátszóját -- a menedzsment legnagyobb rosszallása ellenére is. Egyes bennfentes pletykák szerint a vezetők már körlevelekben figyelmeztetik a dolgozókat, hogy a Microsoft szoftvert futtató médialjátszókkal versenyző iPod használata ezen a helyen nem illendő.

Öt Microsoft-dolgozóból négy használja

Egy becslés szerint a redmondi központban mintegy 25 ezren dolgoznak, öt emberből négy használ valamiféle hordozható zenelejátszót, ezen belül az iPod részaránya 80 százalék. A főhadiszálláson dolgozó Microsoft-alkalmazottak közül tehát mintegy 16 ezren iPod-tulajdonosok. Az Apple a hordozható audiolejátszók világpiacán mintegy 65-70 százalékos részesedéssel rendelkezik, és ez alól a trend alól a Microsoft sem vonhatja ki magát.

Vannak, akik nyíltan felvállalják Apple lejátszójukat, mások azonban óvatosabbak és a baj elkerülése érdekében a fehér színű fülhallgatót lecserélik másmilyenre, hogy a főnöküknek ne tűnjön fel, hogy valójában iPodról hallgatják a zenét. A Microsoft Mac-es üzletágánál, ahol többek között az Office for Mac készül és Apple számítógépek is szép számmal akadnak, iPodot használni szinte kötelező, a Windows Media részlegnél azonban megbocsáthatatlan bűn.

Szűcs Julianna, a Microsoft Magyarország PR vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az itthoni divíziónál semmiféle szabály nincs arra nézve, hogy a dolgozók magánszemélyként használhatnak-e iPodot, azonban hozzátette, hogy a legtöbb vállalatnál íratlan szabály, hogy a dolgozók távol maradnak a konkurencia termékeitől. "A Microsoft ügyel arra, hogy alkalmazottai a legmodernebb berendezéseket használják, és ellátja őket mindennel, amire csak a munkájukhoz szükség lehet. Ennek fényében nem tudom, miért akarná bárki a versenytársak termékeit használni" -- mondta Szűcs.

A nyílt forrású iPod-killer

A vállalat alkalmazottainak -- akik szeretik magukat egyszerűen csak Softynak becézni -- blogjait rendszeresen figyelőknek is feltűnt, milyen sok szó esik az iPodról. Az egyik legismertebb blogger, Robert Scoble még nyílt levelet is írt Bill Gates-nek azt taglalva, a vállalatnak mit kellene csinálnia ahhoz, hogy megdöntse az iPod uralmát. Scoble elképzelései szerint az "iPod-killer" készülék szoftvere nyílt forrású lenne, és a tervezésébe bele kellene vonni olyan ismert sztárokat, mint Eminem vagy Shania Twain.

Scoble elmondása szerint sok Microsoft-dolgozó és -vezető egyszerűen befürdött a cég szoftverét futtató lejátszókkal, megvették őket és nem tudták kényelmesen használni, aztán váltottak iPodra. Azt nem tudni, hogy a Microsoft két legfontosabb vezetője, Bill Gates vagy Steve Ballmer használ-e iPodot, mivel a cég dolgozói közül a legtöbben csak nagyon ritkán találkoznak velük, akkor is valamiféle tárgyaláson.

Egy vállalaton belüli feljegyzés tanúsága szerint a Redmond közelében levő Bellevue város Apple-termékekkel foglalkozó boltjába naponta 200 iPod érkezik és egytől egyig el is adják őket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról