:

Szerző: Bizó Dániel

2005. január 27. 15:42

Kormányzati felügyelet alá kerül a Longhorn fejlesztése

[Computer Business/The Seattle Times/HWSW] Kedden leadott bírósági iratok tanúsága szerint az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ) a több éves csúszást elszenvedő, következő generációs Windows platform fejlesztési munkálatait figyelemmel kívánja ezután kísérni. A lépés célja, hogy a Longhorn kódnéven ismert operációs rendszer már piaci megjelenésekor megfeleljen a 2002. novemberi bírósági ítéletnek, nem késleltetve a trösztellenes szabályozás megvalósulását. A DoJ emellett szigorúan követi a Windows XP-ben eszközölt változtatásokat, frissítéseket, különös a Service Pack 2 (SP2) által hozott újdonságokat.

Az ítélet végrehajtás alatt

A 2002-es bírói határozat, némi módosítást követően a felperes szövetségi államok és a Microsoft közötti megállapodás tervezetét jóváhagyta. Ezeknek a módosításoknak köszönhető, hogy a szoftvercég kénytelen volt kiadni a Windows kommunikációs protokolljainak dokumentációját, lehetővé téve független szoftvergyártók termékei számára a Windowszal való jobb együttműködést. Ezzel az óriáscég a Windows hegemóniájára támaszkodva technikai oldalról immár kevésbé tudja előnyhöz juttatni alkalmazásait a piacon, például az Internet Explorert, a Media Playert vagy a Microsoft Office-t. A különböző Windowsok a PC-piac körülbelül 95 százalékát uralják.

Colleen Kollar-Kotelly
Colleen Kollar-Kotelly
Colleen Kollar-Kotelly szövetségi bírónő több mint két évvel ezelőtti rendelkezésében továbbá egy független testület felállítását írta elő, melynek feladata a határozat végrehajtásának felügyelete és betartatása. A bizottság az eredményes együttműködés érdekében a Microsoft felsővezetőivel tartja a kapcsolatot, működésének költségeit pedig a vállalat állja. A felpereseket képviselő DoJ ezen technikai bizottság segítségével követi nyomon a Windowsban eszközölt változásokat.

Aggályok merültek fel például azzal kapcsolatban, hogy az SP2 által okozott változásokat követően a Windows működése megfelel-e a bírói döntésnek. Tesztek százainak elvégzését követően a technikai testület jelezte az esetleges problémákat a vállalatnak. A Microsoft nemrég megválaszolta a kérdéseket, ami alapján az SP2 működése újraértékelésre kerül.

A frissen beépített tűzfallal kapcsolatban például a DoJ megelégedettséggel nyugtázta, hogy az kikapcsolható, akár egy különálló tűzfal telepítésével is. Az eredmény piaci szempontból is kielégítő: a tűzfalszoftverek gyártóinak forgalmára nem volt negatív kihatással, sőt egyesek pozitívan fogadták az integrált tűzfal megjelenését. Meglátásuk szerint az SP2 egyszerű, csomagszűrő tűzfala felhívhatja a figyelmet a biztonság kérdésére, ami később sokakban komolyabb igényeket is szülhet, keresletet támaszthat komolyabb védelem iránt, ebből pedig a tűzfalakat szállítók csak profitálhatnak. Szintén egészséges piaci működésre vall, hogy több gyártó is harmadik féltől származó biztonsági szoftverekkel telepíti elő számítógépeit.

Bűnmegelőzés

Az igen szigorúnak tűnő termékterv alapján a Longhorn alapokon nyugvó, PC-khez szánt Windows piaci premierje 2006. május 24-én esedékes. A valódi fejlesztések azonban ennél több mint egy évvel korábban, már idén tavasszal leállnak, ezt követően a tesztelés és a hibajavítás időszaka következik.

Longhorn ütemterv
  • 2005. március: Longhorn Milestone 9 (M9), a platform véglegesítésének mérföldköve
  • 2005. május vége: Longhorn Beta 1
  • 2005. október: Longhorn Beta 2
  • 2006. február vége: Longhorn Release Candidate 0 (RC0)
  • 2006. április: Longhorn Release Candidate 1 (RC1)
  • 2006. május 24.: Longhorn release to manufacturing (RTM), a sorozatgyártás megkezdése
  • Az egyes pletykák szerint hétféle változatban megjelenő Longhorn megfeleltetésére tehát nem sok ideje maradt a Microsoftnak, ha az eddigi munkálatok során esetleg figyelmen kívül hagyta volna az antitröszt rendelkezés által támasztott technikai és dokumentációs követelményeket. A DoJ összeállított egy listát azon pontokkal kapcsolatban, amelyeket figyelemmel szeretne kísérni a termékek véglegesítéséig. További részletek egyelőre nem ismertek. Az igazságügy embereivel február közepén találkoznak a Microsoft vezetői.

    Steve Ballmer vezetése alatt a Microsoft korábbi igencsak rámenős magatartása sokat finomodott, a vállalat az évek folyamán elsimította rendezetlen jogi ügyeit -- többnyire pénzzel. A viták, perek lezárásáért cserébe a redmondi pénzgyár összesen több mint 5 milliárd dollárt fizetett ki a közelmúlt során.

    Ennek ellenére azért akadnak még problémák, már ami a cég együttműködési készségét illeti. A Windows kommunikációs protokolljainak licencelését lehetővé tévő Microsoft Communications Protocol Program (MCPP) dokumentációja jelenleg például kizárólag a vállalat saját RMH (Rights Managed HTML), jogkezeléssel bővített HTML formátumában érhető el -- nyilvánvalóan Internet Explorerre szabva. Szoftvervállalatok részéről több panasz érkezett be ezzel a kérdéssel kapcsolatban, hisz az ötezer oldalas anyag feldolgozását megnehezíti ez a korlátozott kezelhetőség. Ígéretek szerint júniusban érkezik a dokumentáció PDF-változata, amely ellenőrzéséhez, letisztázásához további 20 szoftvermérnök csatlakozik a bizottság munkájához.

    Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. május 1. 23:55

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.