Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 27. 11:16

Már az autók sincsenek biztonságban a vírusoktól

[HWSW] Az orosz Kaspersky Labs jelenleg is vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint vírus fertőzheti meg egyes Toyota autók fedélezeti számítógépét. A veszélynek kitett gépkocsik a Lexus LX470, Lexus LS430 és Toyota Landcruiser 100 típusok, amelynek fedélzeti számítógépe Bluetooth kapcsolaton keresztül képes a vezető mobiltelefonjával kommunikálni. A Kaspersky szerint a vírus a mobiltelefonon keresztül juthat be az autó rendszerébe, megbénítva a navigációs rendszert.

Bluetooth kapcsolaton keresztül fertőzhetők az autók?

Az elmúlt hónapok során több mobiltelefonos vírus is megjelent, amelyek Bluetooth kapcsolaton keresztül terjednek és a Symbian operációs rendszert futtató készülékeket fertőzik meg, egyes esetekben teljesen használhatatlanná téve azokat. Egyelőre nem tudni, hogy a Lexus autókban milyen operációs rendszer működik, mivel a vállalat nem válaszolt az ilyen jellegű kérdésekre.

"Ismert, hogy az autógyártók már meglevő operációs rendszerek köré építik a fedélzeti számítógépeket, a Fiat például a Microsoftét használja" -- mondta Eugene Kaspersky, a biztonsági cég vezetője. "Ha a fertőzött mobiltelefonok félelmetesek, gondoljuk csak el, milyen lehet egy fertőzött fedélzeti számítógép." Elméletben nem zárható ki, hogy a fertőzött szoftverrel működő autók a városban járva a Bluetooth-kapcsolaton kereszül más mobil eszközöket, vagy akár más autókat is megfertőzzenek.

A Kaspersy egyik műszaki tanácsadója szerint nem zártható ki, hogy az autók is megfertőződjenek. "Egész biztosan lehetséges, de szerintem jelenleg inkább csak elméletben" -- mondta David Emm. "A kérdés az, hogy vajon a fedélzeti számítógépeket Symbian operációs rendszert futtató eszközökről érték-e támadások. Azt gyanítom, ezt egy mobiltelefonnal meg lehet tenni."

Bankautomatákat bénított meg a Slammer

Szakértők szerint a nem biztonságos operációs rendszereket érő vírustámadások a jövőben az élet egyre több területén okoznak majd kellemetlen perceket. Tavaly például a Slammer féreg a Bank of America mintegy 13 ezer pénzkiadó automatáját bénította meg, miután azok a Microsoft operációs rendszerére épülnek.

"Még utasszállító repülőgépek műszerfaláról is láttam képeket, amelyeken Windows 2000-re épülő szoftver futott" -- mondta Miko Hypponen, a finn F-Secure biztonsági cég víruskutatással foglalkozó vezetője. "Az autók nyilvánvaló célpontjai a vírusoknak. Minden oké addig, amíg az operációs rendszer nincs összeköttetésben a motorral és a fékkel, de ha igen...."

Vírusirtó a Forma 1-ben

Érdekes, hogy ameddig a Forma 1 versenyeken be nem tiltották az autók és a box közötti kétirányú számítógépes kommunikációt, az autók is fel voltak szerelve vírusirtó szoftverrel annak érdekében, hogy megvédjék az operációs rendszert és az alkalmazásokat a fertőzéstől, amelynek a versenypályán, villámgyors tempónál komoly következményei lehetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról