Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 26. 10:11

Faragott piaci hátrányából az NVIDIA

[HWSW] A Mercury Research piakutató vállalattól származó adatok szerint a grafikus chipek piacán csökken a különbség a két nagy rivális, az ATI és az NVIDIA között. A legutóbbi felmérés azt mutatja, hogy az NVIDIA szinte minden piaci szegmensben teret nyert az ATI kárára.

Az Intel továbbra is piacvezető a grafikus chipek területén, azonban ez kizárólag a chipkészletekbe integrált megoldásainak köszönhető. Az ATI a negyedik negyedévben összességében mintegy 27 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, ez nagyjából változatlan az előző negyedéves szinthez képest. Az NVIDIA eközben 3 százalékponttal 18 százalékra "jött fel".

Az asztali gépekbe szánt különálló -- tehát nem chipkészletbe integrált -- grafikus gyorsítók szegmensében az ATI részesedése 4 százalékponttal 51 százalékra esett vissza, eközben az NVIDIA jelentősen, 40 százalék fölé növelte befolyását. Ebben a piaci szegmensben összességében 13 százalékos növekedés volt tapasztalható a negyedik negyedévben.

A notebookokba szánt grafikus chipek piacán lendületesebb volt az eladások bővülése. Az ATI-t ebben a szegmensben az NVIDIA mellett az Intel is erőteljesen megszorongatta. Az integrált grafikus chipek piacán az Intel 72 százalékos részesedésével tisztán piacvezető, az ATI-nak itt csupán 19 százaléknyi babér termett. Ez 7 százalékponttal alacsonyabb, mint egy negyedévvel korábban. A különálló mobil videochipek esetében az ATI 69 százalékos részesedést szerzett, ez némileg kevesebb, mint előtte. Az NVIDIA eközben a piac 25 százalékát tudta megszerezni.

A Mercury szerint az NVIDIA sikerének kulcsa a GeForce 6 sorozat, amely asztali és mobil kivitelben egyaránt jó eladási mutatókat ért el. Az ATI visszaesése mögött valószínűleg gyártástechnológiai problémák állnak, a piackutató cég meglátása szerint a vállalat képtelen elegendő mennyiséget szállítani azon termékeiből, amelyek alacsony k-együtthatójú dielektrikummal történő szigeteléssel (low-k) készülnek. Nemrég a kanadai vállalat illetékesei is elismerték, hogy belefutottak ilyen gondokba.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról