:

Szerző: Vörös Péter

2000. június 6. 07:52

Intel: MTH - törölve, Timna - elhalasztva

Az Intel tegnap bejelentette, hogy az oly' sok vitát és bosszúságot kiváltó Memory Translator Hub-ot (MTH - memória fordító hub) törlik a palettáról. Ehhez szorosan kapcsoló hír természetesen az is, hogy emiatt késlekedni fog a Timna bevezetése is, ti. a Timna-nak szerves része lett volna az MTH (még ha nem is ugyanaz a változat lett volna a Timna-ban, mint a sok problémát okozó i820-as chipset-ben).
Mielőtt még elsietett következtetéseket vonnánk le a dologból, érdemes megjegyezni azt, hogy:

1. A mostani hír egyértelműen jó hír az AMD számára, főként a tegnapi AMD chip bejelentéseket figyelembe véve;

2. A dolog lényege az, hogy az Intel (bátor/vakmerő pókerjátékot mutatva) immár az i820-asra teszi fel zsetonjainak jelentős részét a PC világgal kapcsolatban;

3. A visszavonás/késleltetés szerintem többek között azért is helytelen lépés, mert az Intel-nek figyelembe kellene vennie azt a tényt, hogy a PC világ további fejlődésének korlátai vannak (gondoljunk csak arra, hogy vajon tényleg kell-e 1GHz-es processzor az átlagos PC használónak akár irodai, akár otthoni vagy játék felhasználásról van szó). Emiatt kockázatos a végtelenségig kitartani egy olyan memória-"platform", ti. a Rambus mellett, amely egyébként tényleg sokkal fejlettebb, mint a palettán lévő konkurrencia, de a "rossz időben, rossz helyen" mondás klasszikus esete. Ezalatt azt értem, hogy szinte biztos vagyok abban, hogy a Rambus a Sony Playstation II-nél baromi jó szolgálatot tesz - de a Playstation II világ nem ugyanaz, mint a PC világ (bár egyes előrejelzések szerint még az is könnyedén előfordulhat, hogy a Playstation II vagy valaki más a játékkonzol világból lazán átveszi a PC világ szerepeinek egy jó részét, egyebek között a Rambus-ra építve...)

Szerintem az Intel-nek vissza kellene vonnia a mostani bejelentést és visszaküldeni a dolgot a mérnököknek, találjanak valamilyen megoldást. Ha nem tudnak megoldást találni, akkor az Intel-nek ebben a szegmensben le kellene mondania Rambusról és a standard megoldások (SDRAM, DDR-RAM, stb.) valamelyikét kellene kultiválnia. Főként mivel a Timna fejlesztése egyébiránt teljesen jól halad, egyedül az MTH-val van gond.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.