:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 19. 17:13

Vezeték nélküli hálózat fedi le Győrt

Európai, sőt, világviszonylatban is példaértékű az a kezdeményezés, amelyet Győrben valósítanak meg. A közszféra és a magánszféra együttműködése keretében vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózattal fedik le a város egyes részeit. A cél azonban elsősorban nem az, hogy a hálózatot igénybevéve bárki csatlakozhasson a világhálóra és szörfözzön vagy levelezzen, hanem hogy segítsék a közlekedést, vagy növeljék a közbiztonságot.

[HWSW] Európai, sőt, világviszonylatban is példaértékű az a kezdeményezés, amelyet Győrben valósítanak meg. A közszféra és a magánszféra együttműködése keretében vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózattal fedik le a város egyes részeit. A cél azonban elsősorban nem az, hogy a hálózatot igénybevéve bárki csatlakozhasson a világhálóra és szörfözzön vagy levelezzen, hanem hogy segítsék a közlekedést, vagy növeljék a közbiztonságot.

SMC (x)
- Professzionális wireless eszközök az SMC-től
A projektet az Intel és a Cisco közreműködésével a helyi Int-Air.net valósította meg. A "digitális város" ötlete még 2003-ban merült fel, amikor a vállalat Győr-szerte több ingyenes hotspotot telepített, később az Intel támogatásával fejlődött tovább. A cél az volt, hogy a Wi-Fi hálózatot ne csak internetezésre lehessen használni, hanem olyan problémák megoldására, amelyek egy város irányításában felmerülhetnek. "Az Intelnek az volt a célja, hogy a városvezetés meglássa azokat a lehetőségeket, amelyeket e technológia biztosít" -- mondta Gacsal József, a chipgyártó magyarországi részlegének üzletfejlesztési igazgatója.

Wi-Fi nem csak internetezésre

A vezeték nélküli hálózatot az közterületi internetelérés biztosítása mellett a közlekedés és a közbiztonság javításában alkalmazzák. A városi autóbuszok közül ötöt műholdas nyomkövetővel és terhelésmérővel szereltek fel, amelyek adatai a vezeték nélküli hálózaton jutnak egy központba. Itt a diszpécserek jól láthatják a buszok helyzetét és a terhelés alapján következtethetnek arra, vajon hány utas tartózkodik rajtuk. Ezeket az adatokat figyelembe véve módosíthatják, optimalizálhatják a buszok menetrendjét.

Győr tervei között szerepel egy, a vezeték nélküli infrastruktúrán alapuló utastájékoztató rendszer bevezetése, amely egyfelől a megállóban váró utasokat látná el információkkal arról, merre jár és mikor jön a következő busz és vélhetően lesz-e rajta még hely, érdemes-e várni rá. A buszokon is elhelyeznének terminálokat, amelyek segítségével például a csatlakozó járatokról lehetne informálódni.

A vezeték nélküli hálózat másik alkalmazási területe jelenleg a közbiztonság javítása. Városszerte hat vezeték nélküli térfigyelő kamerát helyeztek el, amelyek képét a rendőrségi diszpécserközpontban dolgozók láthatják. A vezeték nélküli kamerák előnye, hogy amennyiben arra szükség van, könnyedén átszerelhetők, segítségükkel például könnyen biztosíthatók nagy tömeget vonzó események.

A Wi-Fi hálózatot a turisták információval való ellátása érdekében is beveté Győr, a város több pontján elhelyeznének olyan terminálokat, amelyeken keresztül naprakész információk érhetőek el például a közlekedésről, a látnivalókról vagy a kulturális eseményekről.

Sokoldalú hálózat

Látható, hogy egy ilyen Wi-Fi hálózat milyen sokoldalú lehet azon felül, hogy segítségével bárki csatlakozhat az internetre. Jelenleg Győrben 14 hotspot működik, azonban a számuk folyamatosan bővül. A kapcsolódás és használat jelenleg bárki számára ingyenes, a városvezetés tervei szerint később csak a közérdekű információk lesznek ingyen elérhetők a hálózaton, a világhálón való szörfözésért, levelezésért fizetni kell majd. Ezt előre megvásárolható (pre-paid) kártyák segítségével kívánják megvalósítani.

"Egy városban már nem elég a régi infrastruktúra megléte, az autópálya meg a vasútvonal. Szükség van egy új, informatikai infrastruktúrára is, hogy Győr lépést tartson a világgal" -- mondta Andrew Prest, a Cisco Systems magyarországi leányvállalatának kereskedelmi vezetője.

"A vezeték nélküli hálózat segíthet a városi szerveknek a kapcsolattartásban, csökkenti az adminisztrációs költségeket és a bürokráciát. Fellendítheti a turizmust, mert a látogatók a segítségével könnyen tájékozódhatnak. A Wi-Fi internetezés bevételt termelhet, a vezeték nélküli térfigyelő kamerák pedig növelik a közbiztonságot, amely végső soron azt eredményezi, hogy Győr vonzóbb lesz mind a lakók, mind a befektetők számára" -- összegezte az eredményeket és a lehetőségeket Prest.

A Győrben telepített rendszer teljesen moduláris, így a későbbiekben szabadon bővíthető, fejleszthető. A példaértékű együttműködés és az eredmények iránt már több külföldi nagyváros is érdeklődik, így hamarosan várhatóak hasonló rendszerek a környező országokban is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.