Szerző: Ady Krisztián

2005. január 13. 10:35

További részletek az AMD Turion mobil processzoráról

[HWSW] Az AMD az elmúlt héten megrendezett Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n jelentette be, hogy hamarosan egy energiatakarékos, vékony és könnyű noteszgépekbe szánt mobil processzor forgalmazását kezdi meg Turion néven. A cég nem titkolt célja, hogy a Turion az Intel Pentium M közvetlen piaci ellenfele legyen.

Újabb részletek

Az x86-Secret most újabb részleteket közölt az AMD Turion processzoráról. A lap értesülései szerint a Turion egy alacsony fogyasztású és alacsony feszültségen üzemelő, E jelölésű Athlon 64 magra épülő processzor lesz. A 90 nanométeres technológiával készülő processzor az SSE3 utasításkészletet is támogatja majd. Az új termékcsoport várhatóan három tagot fog számlálni a májusi debütálásakor:

Processzor
Órajel
Gyorsítótár
TDP
AMD Turion 64 2800+
1,6 GHz
1 MB L2
25 W
AMD Turion 64 3000+
1,8 GHz
1 MB L2
25 W
AMD Turion 64 3200+
2 GHz
1 MB L2
35 W

Amint a fenti listán látható, a Turion 64 2800+ és 3000+ processzorok hűtését 25 W-nyi hő eltávolítására kell felkészíteni, mely hasonló az Intel rivális, Dothan processzorának paraméteréhez. A Turion 64 3000+ processzor a 2,13 GHz-es Dothan processzorral állhat versenyben a hőtermelés terén.

Csupán processzor

Az Intellel ellentétben az AMD nem gyárt kiegészítő chipeket a Turionhoz, vagyis a lapka nem képezi egy alkatrészcsalád részét. A vállalat szerint a chipkészletet és a vezeték nélküli hálózati vezérlőt más cégek szállítják majd a Turion-alapú gépekhez.

Ez ugyanakkor azt is jelentheti, hogy a Turionra épülő notebookok energiafogyasztási jellemzői elmaradhatnak majd a centrinós ellenfeleiktől, ugyanis az Intel processzora mellett a chipkészlet és a vezeték nélküli hálózati vezérlő is tartalmaz energiatakarékos megoldásokat.

A Turion elnevezés az Athlonnal vagy a Sempronnal ellentétben nem latin eredetű, az AMD szerint a nevet a "tour" angol szó ihlette, utalva az utazásra, a hordozhatóságra.

Az Intel sem pihen

A Turionnak már a legújabb generációs Intel mobil processzorral, a Dothannal kell megmérkőznie. A Dothanhoz az Intel hamarosan megjelenteti a Sonoma kódnevű platformot, amely egy új chipkészletből és egy új vezeték nélküli hálózati vezérlőből áll. Az ígéret szerint az Alviso kódnevű chipkészlet már támogatja a DDR2 memóriákat, a Serial ATA merevlemezeket, és alacsony energiafogyasztású grafikus magot, valamint 7.1 csatornás audiovezérlőt is tartalmaz. A Sonoma platform vezeték nélküli hálózati vezérlője mind a három elterjedt szabvánnyal (802.11a/b/g) kompatibilis. Az új alkatrészek megjelenése január közepén várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról