Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 12. 16:27

Nem csökken tovább a merevlemezek mérete

[News.com] A fogyasztók egyre inkább igénylik a nagy kapacitású, de kis méretű merevlemezeket, amelyek főképp MP3-lejátszókban, digitális fényképezőgépekben, később pedig mobiltelefonokban lehetnek népszerűek. A gyártók az utóbbi időben bélyegméretű meghajtókkal jelentkeztek, azonban általánosságban elfogadott, hogy a lemezek ennél már nem lesznek kisebbek.

Nem éri meg a méretet csökkenteni

A merevlemezek tányérja -- az adatokat hordozó fizikai közeg -- már nem zsugorítható tovább, ugyanis az túlzott kompromisszumokkal járna a kapacitás terén. Kis kapacitású merevlemezt pedig nem érdemes gyártani, mert biztosan többe kerülne, mint egy ugyakakkora flash memória. Az apró merevlemezeknek egyetlen lehetősége, hogy azonos méretben nagyobb kapacitást nyújtanak, mint a memóriakártyák. Az eltárolható adatmennyiség sokkal fontosabb, mint a fizikai méret.

Az Apple kisméretű audiolejátszója, az iPod mini a Hitachi 1 hüvelykes merevlemezét használja. A vállalat termékstratégiai igazgatója elmondta, hogy a cég nem tervezi a meghajtó tányérjainak további csökkentését, a méretet apróbb motorok beépítésével és más alkatrészek további miniatürizálásával kívánják elérni. Hasonló véleményt fogalmazott meg a 0,85 hüvelykes tányérokra épülő merevlemezt gyártó Toshiba illetékese is.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a mini merevlemezek ne fejlődnének tovább. Az úgynevezett "merőleges adatrögzítés" bevezetésével a kapacitásuk látványosan növelhető azonos tányérméret mellett, a 4-5 gigabájtos meghajtók egy éven belül már 8-10 gigabájtot tárolhatnak. Kapacitás tekintetében a merevlemezes meghajtók továbbra is előnyben lesznek a flash memóriakártyákkal szemben. Becslések szerint amikor jövőre megjelennek a 10 gigabájtos apró merevlemezek, tízszer kevesebbe kerülnek majd, mint 10 gigabájtnyi flash memória.

Versenyben a flash memóriával

A kapacitás növelésével és a tokozás méretének csökkentésével a merevlemezek hamarosan az MP3-lejátszók mellett a mobiltelefonokba is utat találhatnak, ahol a fogyasztók az egyre szaporodó multimédiás képességek -- zenelejátszás, fényképezés, videorögzítés -- okán egyre inkább igényelni fogják a nagy tárkapacitást. Bár már ma is létezik beépített merevlemezes mobiltelefon, a forgalomban levő készülékek gyakorlatilag kivétel nélkül flash memóriát használnak az adatok tárolására.

Eközben a flash memóriák kapacitása fokozatosan növekszik. Egyfelől azért, mert a chipgyártásban használatos technológiák fejlődésének köszönhetően adott méretű lapka egyre több adatot tud tárolni, másfelől a fejlődő tokozási technológiák lehetővé teszik egy memóriakártyába több chip beépítését, növelve a kapacitást. A flash memóriák azonban nagy kapacitás esetén mindig sokkal drágábbak lesznek, mint a mini merevlemezek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról