Szerző: Ady Krisztián

2005. január 12. 10:09

Mindenki számára elérhető az Apple új számítógépe és iPod lejátszója

[HWSW] A pletykarovatokat figyelő felhasználók számára nem okoztak igazi meglepetést a Macworld Expón tegnap bemutatott újdonságok. Az Apple elnök-vezérigazgatója, Steve Jobs bemutatta az Apple flash memóriás iPod zenelejátszóját, valamint az 500 dollár alá árazott Mac Mini számítógépet.

Mac mini

A Mac mini egy valóban apró, a legújabb iMac-ek dizájnját viselő Macintosh számítógép, mely tényleg csupán alapgép, a 499 dolláros csomagban még billentyűzet és egér sincs, nemhogy monitor. "Hozd a monitorod, billentyűzeted és egered!" -- fogalmazott Steve Jobs. Az apró számítógépek értékesítését január 22-én kezdik meg, a 499 dolláros -- itthon várhatóan 140 ezer forint körüli bruttó áron értékesített -- változat mellett egy drágább, de nagyobb merevlemezzel és gyorsabb processzorral szerelt verzió is elérhető lesz. "Ez minden idők legelfogadhatóbb árú Mac-e" -- mondta előadása során Steve Jobs, "a váltáson gondolkodó felhasználók nem találhatnak több kifogást".

Az alacsony árszinten piacra dobott új Macintosh, a Mac mini könnyedén meglovagolhatja az iPod lejátszók sikerét, és számos új vásárlót hozhat az Apple számára, akik eddig sokallták a Macintosh gépek árát. A Mac mini az Apple Mac OS X legutóbbi verziójával, a Pantherrel együtt kerül piacra, melyhez az iLife programcsomagot is mellékelik, mely multimédiás szoftvereket tartalmaz.

A Mac mini gépek csupán 165x165 mm szélesek és mélyek, s mindössze 50 mm magasak. A 499 dolláros verzióban 1,25 GHz-es PowerPC G4 processzor, 256 megabájt memória, ATI Radeon 9200 videokártya, 40 gigabájtos merevlemez, valamint CD-író/DVD-olvasó kombó meghajtó található. Az 599 dolláros számítógépben hajszálnyival gyorsabb, 1,42 GHz-es G4 processzor, valamint 80 gigabájtos merevlemez kapott helyet. A gépek memóriája 1 gigabájtig növelhető, s felárért vezeték nélküli hálózati vezérlőt, Bluetooth adaptert vagy DVD-írót is kapni hozzájuk.

iPod shuffle

A Macworld Expo másik újdonsága a rágógumi méretű iPod shuffle, az Apple régóta várt flash memóriás audiolejátszója. A lejátszó két memóriamérettel lesz kapható, az 512 megabájt méretű verzió 99 dollárba, míg az 1 gigabájtos változat 149 dollárba fog kerülni. A lejátszók neve a várható használati üzemmódból ered: mivel a készülékeken nincs kijelző, a zenehallgató közönség valószínűleg a "shuffle", azaz véletlenszerűen kevert sorrendű lejátszást biztosító üzemmódot fogja használni a leggyakrabban.

Az iPod shuffle természetesen nemcsak az Apple Macintosh számítógépekkel, hanem a PC-kkel is együttműködik majd. A lejátszó várhatóan hatalmas sikert arat majd a flash memóriás audiolejátszók piacán, főként agresszív árazásának és hatalmas kapacitású memóriájának köszönhetően. A merevlemezes lejátszók piacát már az Apple uralja. Az Egyesült Államokban a negyedik negyedév során 4,5 millió iPod lejátszó talált gazdára.

iWork, Mac OS X Tiger

Az Apple első embere megerősítette az iWorkkel kapcsolatos információkat is, az Apple január 22-én dobja piacra új irodai programcsomagját, mely a Microsoft Office csomagját túrja ki a Macintosh számítógépek merevlemezéről. A csomag része lesz a vállalat által fejlesztett Pages szövegszerkesztő, valamint a két éve bemutatott Keynote prezentációs szoftver új verziója is.

"Az iWork egy olyan termék, melyet teljesen az alapokról építettünk fel, hogy a Mac OS X minden előnyét kihasználhassa" -- mondta Steve Jobs. A Microsoft szoftvercsomagja hosszú ideig dominálta a Mac OS X számítógépeket, az Apple saját AppleWorks csomagja ugyanis csak apró sikereket ért el a felhasználók körében. Az iWork csomag ára csak 79 dollár lesz.


Steve Jobs és a Mac mini

Steve Jobs újabb részleteket árult el a Mac OS X operációs rendszer következő, "Tiger" kódnéven fejlesztett verziójáról is, mely várhatóan 2005 első félévében lesz majd elérhető. A 10.4-es verzió egyik újdonsága lesz a Spotlight, az Apple asztali keresőszolgáltatása, mely minden merevlemezen végbemenő változás hatására automatikusan frissíti a keresési találatok listáját is. "Ha beépíted [ezt a szolgáltatást] az operációs rendszer magjába, olyan dolgokat tehetsz meg, melyekre egy kívül ülő alkalmazás sosem lesz képes" -- mondta Steve Jobs. "Olyan dolgokat találhatsz meg a rendszeredben, melyekről nem is tudtad, hogy ott vannak."

QuickTime 7

A Tigerben kap helyet majd a QuickTime következő, 7-es verziója is, valamint a Dashboard felület, mely egyetlen, gyorsan előhívható "asztalon" tartalmazza a felhasználó számára hasznos segédprogramokat, például egy naptárprogramot, vagy számológépet. Az idei év a nagy felbontású videózásé lesz az Apple-nél, az ilyen videoállományok kezelésére nemcsak a QucikTime-ot készítik fel, hanem a Final Cut Express-t is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról