Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 6. 16:59

Egyre többen igénylik a videokonferenciát

[HWSW] A Wainhouse Research piackutató cég jelentése szerint a videokonferencia-rendszerek piacát az elmúlt évek stagnálásához képest ugrásszerű fejlődés jellemezte a 2004-es esztendőben. Az éves növekedés az eladott egységek számát tekintve 30 százalékos, dollárban számolva 20 százalékos volt.

Magyarországon hozzávetőlegesen 1,5-2 millió dolláros volt a videokonferencia-eszközök forgalma, a növekedés a világtrendhez hasonlóan alakult, 2005-ben azonban sokkal nagyobb, 50 százalékos növekedés várható. A videokonferencia-rendszerek piaca letisztult, hat nagy gyártó között oszlik meg. Magyarországon a Polycom cég termékeinek legnagyobb viszonteladója a KFKI Csoporthoz tartozó LNX Hálózatintegrációs Rt., részesedése a hazai piacból 50 százalék feletti.

A szélessáv terjedése kedvez a videokonferenciának

A komoly emelkedés hátterében az internet technológia, és a szélessávú hálózatok fejlődése áll, mostanra érett meg a helyzet az IP-alapú videokonferencia-rendszerek elterjedésére -- mondta el Kászonyi Péter, az LNX ügyvezető igazgatója. A korábbi ISDN-technológián alapuló rendszerek üzemeltetési költsége nem volt kedvező a felhasználók számára, ezért az olcsóbb, jobb minőséget nyújtó IP-technológia vált stratégiai iránnyá.

Kászonyi Péter szerint létrejött, és a jövőben egyre szorosabb lesz a videokonferencia-rendszerek és az IP telefónia közötti kapcsolat. Erre jó példa a Cisco Systems cég egyik legújabb, VT Advantage USB kamera/szoftver fejlesztése, amellyel az IP telefonkészülék egyszerűen és olcsón videotelefonná alakítható. A jövőben ezekkel -- vagy például a Polycom cég desktop végberendezéseivel -- újabb hatalmas felhasználói tábor tud csatlakozni ezekhez a professzionális konferenciarendszerekhez.

Az emberek igényelni fogják a videobeszélgetéseket, s ennek nagyon nagy népszerűsége lesz -- jósolja Kászonyi Péter. A harmadik generációs UMTS mobiltechnológia is a videó irányába tolja a világot, s így az úton lévő emberek is tudnak majd csatlakozni. Ugyanakkor a desktop konferenciázás nem a konferenciatermi felhasználás rovására fejlődik majd, hanem azt kiegészítve terjed el.

Nyugaton már megszokott

Nyugaton a telefon- vagy webkonferenciázás már mindennapos tevékenység, s ez fejlődik tovább a videokonferencia irányába. A multiknál már ma is teljesen természetes, hogy használják, teljesen standard eljárás a projektmegbeszélésekben, a menedzsmentbeszámolókban. Az üzleti szférán túl további jelentős felhasználási területe a távoktatás vagy az egészségügy. Videokonferencia segítségével például sebészeti beavatkozásokat lehet távolról megfigyelni, de Ausztráliában elterjedt, hogy az orvosok ezen keresztül beszélgetnek a betegeikkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról