Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 4. 14:43

Olcsóbbak lehetnek a hordozható videolejátszók az AMD új processzorával

[HWSW] Az AMD bemutatta Alchemi Au1200 processzorát, amelyet kifejezetten hordozható videolejátszók számára fejlesztett ki. A chip érdekessége, hogy a videók dekódolásához nem igényel külső digitális jelfeldolgozó processzort, ugyanis elegendő teljesítménnyel rendelkezik DivX, MPEG2, MPEG4, WMV9 és H.263 formátumú anyagok kezeléséhez.

Olcsóbb készülékek

Az, hogy az Au1200 egy chipen tartalmaz minden szükséges alkatrészt egy hordozható videolejátszó elkészítéséhez, a vállalat szerint lehetővé teszi a készülékek gyártói számára, hogy gyorsan elvégezzék azok tervezését és olcsón gyártsák őket. Ez összességében ahhoz vezethet, hogy egyre többféle és egyre olcsóbb hordozható videolejátszó kerülhet a boltok polcaira. A jelenleg kapható készülékek ára még magas, rendszerint 500 dollár körül alakul.


A Creative hordozható videolejátszója 499 dollárért kapható

Egyszerűbb használat

Az Au1200 érdekessége még, hogy képes közvetlenül digitális videorögzítőkhöz kapcsolódni, így ha valaki hordozható lejátszóján magával szeretné vinni kedvenc tévéműsorának előzőleg felvett legújabb részét, nem szükséges a fájlokat PC-re áttölteni és ott átkonvertálni. Ez egyszerűsíti a használatot, ami végső soron ahhoz vezethet, hogy azok is használhatnak hordozható videolejátszót, akiknek nincs PC-jük, vagy egyszerűen csak túl körülményesnek, túl bonyolultnak tartják a fájlok ide-oda másolását és konvertálását.

Az AMD bejelentette, hogy együttműködik a digitális videofelvevőket gyártó TiVóval, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy TiVo készülékükről közvetlenül az Au1200-ra épülő lejátszójukra másolják a felvett anyagokat.

Windows és Linux is támogatott

Ha a fájlok végre a lejátszón vannak, az Au1200 képes azokat akadásmentesen lejátszani, akár 1024x768 pixel felbontású kijelzőn is, így akár tévére kapcsolható készülékekben is alkalmazható. A 400 MHz-es chip fogyasztása kevesebb mint 400 milliwatt, de készül belőle 333 MHz-es és 500 MHz-es változat is. Az Au1200 által támogatott operációs rendszerek között egyelőre a Windows.CE-t és a Linuxot találjuk. Az AMD Au1200 a második negyedévtől lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról