Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 29. 14:04

Szuperolcsó asztali gépet dob piacra az Apple?

Az Apple a január elején rendezendő MacWorld Expón egy igen olcsó új asztali géppel jelentkezik -- írja rendkívül megbízható hírforrásokra hivatkoza a ThinkSecret.com weboldal. A Q88 kódnévre hallgató konfigurációt azoknak szánja az Apple, akik meglevő PC-jük mellé egy olcsó, második számítógépet szeretnének vásárolni a családjuk vagy maguk számára.

[HWSW] Az Apple a január elején rendezendő MacWorld Expón egy igen olcsó új asztali géppel jelentkezik -- írja "rendkívül megbízható" hírforrásokra hivatkoza a ThinkSecret.com weboldal. A Q88 kódnévre hallgató konfigurációt azoknak szánja az Apple, akik meglevő PC-jük mellé egy olcsó, második számítógépet szeretnének vásárolni a családjuk vagy maguk számára.

iPod mellé új Mac

Az Apple eddig elsősorban viszonylag drága számítógépeiről volt ismert, azonban a vállalat most úgy döntött, hogy egy olcsó konfigurációt dob piacra. Egyes vélemények szerint ennek oka az iPod lejátszó mindent elsöprő sikere. "Ez a termék azokat a Windows-felhasználókat célozza meg, akiknek már van iPod lejátszójuk és lenyűgözte őket a nagyszerű design és az egyszerű kezelhetőség. Szívesen babrálnak az üzletekben kiállított Apple gépekkel és arra gondolnak, biztosan vennének egyet, ha nem lennének ilyen drágák" -- magyarázta a döntés hátterét egy magát megnevezni nem kívánó illetékes.

Az iPod már jelenleg is komoly szerepet játszik az Apple gépeinek eladásában: a Piper Jaffray piackutató vállalat által megkérdezett iPod-felhasználóknak már hat százaléka cserélte le PC-jét egy-egy Apple számítógépre, s még további 7 százalékuk tervezget hasonló lépést. Egy belsős hír szerint az Apple felmérése is azt találta, az iPod-tulajdonosok közül sokan vennének Mac számítógépet, ha az olcsóbb lenne.


A jelenlegi legolcsóbb Apple gép, az eMac 799 dollárba kerül

Egyensúlyban a képességek és az ár

A pletykák szerint az igen kis méretű és mindössze 499 dollárba kerülő számítógépet PowerPC G4 processzor működteti majd. Az alkatrészlistában 256 megabájt memória, 40 vagy 80 gigabájtos merevlemez, 56k modem, Ethernet-vezérlő, DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtó, FireWire-port található. A számítógép -- az iMac gépektől eltérően -- nem tartalmaz monitort, azonban VGA- és DVI-csatlakozót igen. A Q88 az operációs rendszer mellett előre telepítve tartalmazza majd az Apple iLife szoftvercsomagot és az AppleWorks szoftvert is.

A vállalat már egy éve dolgozik az olcsó asztali gép tervein. Elsősorban azt volt nehéz megtalálni -- állítják a források --, hogy legyenek egyensúlyban a képességek, a teljesítmény és az ár. A legfontosabb, hogy a Windowshoz szokott felhasználók elég vonzónak érezzék a gép képességeit és az árcédulát is. A meg nem erősített hírek szerint a Q88-at az Apple elnök-vezérigazgatója, Steve Jobs már a január 11-én, a MacWorld Expón bemutatja, forgalmazása azonban csak később kezdődik, a vállalatnak ugyanis nem várt problémái adódtak a sorozatgyártással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról