Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 22. 11:51

A Microsoftnak ki kell adnia a Media Player nélküli Windowst

Bo Vesterdorf
Bo Vesterdorf
[HWSW] Az Európai Unió Elsőfokú Bírósága ma nyilvánosságra hozott döntése értelmében a Microsoftnak azonnal piacra kell dobnia egy olyan Windows-változatot, amely nem tartalmazza a Media Player lejátszóprogramot. Bo Vesterdorf, a bíróság elnöke közölte, hogy a redmondi cégnek végre kell hajtania a márciusban rá kirótt kötelezettségeket, noha a Microsoft megfellebbezte azt az ítéletet. A fellebbezési eljárás lezárulta csak négy-öt év múlva várható.

Amint az ismert, az Európai Bizottság versenyügyi főbiztosa márciusi döntésében piaci erőfölényével való visszaélése miatt elmarasztalta a Microsoftot, és arra kötelezte a redmondi céget, hogy dobjon piacra egy olyan Windowst, amelyből hiányzik a Media Player, valamint hogy osszon meg versenytársaival olyan információkat, amelyek birtokában azok versenyképes, a Windowszal jobban együttműködő szoftvereket készíthetnek. Az EU emellett rekordnagyságú, több mint hatszázmillió dolláros pénzbüntetést is kirótt a cégre. A Microsoftnak a mai döntés értelmében azonnal végre kell hajtania ezeket az intézkedéseket.

A cég a márciusi döntés megfellebbezésével egyidőben arra kérte a bíróságot, hogy halassza el az intézkedések bevezetését a fellebbviteli eljárás végéig, mivel azok igen komoly és helyrehozhatatlan üzleti károkat okoznak a vállalatnak. Az Európai Unió Elsőfokú Bírósága azonban a cég ellen döntött. "A Microsoft által benyújtott bizonyítékok nem támasztják alá, hogy az intézkedések végrehajtása helyrehozhatatlan károkat okozna a vállalatnak" -- áll a bíróság által ma kiadott közleményben. A redmondi vállalat már korábban letétbe helyezte a büntetés összegét.

Öngól?

A Microsoftnak jogában áll az elnöknél megfellebbezni az EU Elsőfokú Bíróságának döntését. Ez a folyamat az ügy bonyolultságától függően heteket vagy hónapokat vehet igénybe -- állítják jogászok. "Ha én képviselném a Microsoftot, azt tanácsolnám nekik, fellebbezzenek. Nincs vesztenivalójuk, és megvan az esély arra, hogy mégis számukra kedvező döntés születik" -- monda egy magát megnevezni nem kívánó európai jogász.

A remondi cég mindazonáltal közölte, hogy eleget tesz a ma kihirdetett döntésnek, és haladéktalanul piacra dob egy olyan Windowst, amely nem tartalmazza a Media Playert, valamint egy zárt weboldalon elérhetővé teszi a szükséges információkat a szoftverfejlesztők számára. A Microsoft közleményében azonban azon álláspontjának adott hangot, hogy a rendelkezések végrehajtása sem a versenytársak, sem a fogyasztók számára nem hoz jelentős változásokat, azon felhasználók és vállalkozások számára, amelyek erőteljesen alapoznak a Windows Media technológiára, komoly károkat okozhat.

Az informatikai vállalatokat tömörítő Association for Competitive Technology (ACT) érdekvédelmi szervezet által nyilvánosságra hozott becslés szerint a szoftverfejlesztőknek részben át kell írniuk és újra le kell tesztelniük az alkalmazásaikat, hogy azok biztosan együttműködjenek a Media Player nélküli Windowszal. Ez a folyamat akár 12 milliárd eurót is felemészthet -- figyelmeztet az IDC piackutató vállalat és a KPMG könyvvizsgáló cég adataira hivatkozva az ACT. Még az Európai Bizottság is elismeri, hogy a Media Player nélküli Windows-változatokkal való kompatibilitás biztosítása komoly terheket ró a független szoftverfejlesztőkre.

Mégis marad a Media Player

Az Európai Bizottság döntésének értelmében a Microsoft nem kérhet magasabb árat a januárban megjelenő, Media Player nélküli Windowsért, ugyanakkor nem kötelező olcsóbban adnia a médialejátszó nélküli verziót. Elemzők egyetértenek abban, hogy a vásárlók azonos áron valószínűleg továbbra is a Media Playert tartalmazó változatot vásárolják meg, és a PC-gyártók is minden bizonnyal ezt telepítik majd a számítógépeikre.

Szakértők úgy vélik, még ha a PC-ken nem is lesz megtalálható a Media Player, a felhasználók úgyis letöltik majd az internetről, ugyanis a világhálón megtalálható videók és zenék élvezetéhez szükség van a szoftverre. A Nielsen/NetRatings felmérése szerint Európában a Windows Media a legnépszerűbb internetes médiaformátum, noha számos felhasználó rendelkezik több lejátszóprogrammal és számos tartalomszolgáltató kínálja anyagait több formátumban.

Szakértők várakozásai szerint az Európai Bizottság döntésének minimális lesz a hatása a PC-gyártók üzletmenetére, azonban annál inkább megváltoztathatja a jövőben azt a gyakorlatot, amely mentén a Microsoft különféle segédprogramokat vagy szolgáltatásokat mellékel a Windowshoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról