Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az új frissítés telepítését követően nem játsszák le a RealNetworks dalait az Apple iPod lejátszók

Ady Krisztián, 2004. december 15. 09:36
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[News.com] Az Apple Computer újabb szoftverfrissítést tett közzé iPod hordozható audiolejátszóihoz, mely a tapasztalt hibák kijavítása mellett egy kellemetlen "képességgel" is rendelkezik: az iPod lejátszók a frissítést követően már nem fogják lejátszani a RealNetworks online zeneboljából megvásárolt, iPod-kompatibilisként értékesített dalokat.

Ezt a képességet az új iPod Photo készülékből bizonyítottan száműzték, de valószínűsíthető, hogy a korábbi iPod készülékek frissítése is tartalmazza ezt a korlátozást.

Hacker módszer

A RealNetwoks az év eleje óta értékesít dalokat online zeneboltján keresztül, azonban azokat csak igen kevés hordozható audiolejátszóra lehetett letölteni. A vállalat hosszú hónapokig tárgyalt az Apple-lel az iPod saját formátumának licenceléséről, az üzlet azonban nem jött létre. A RealNetworks ezt követően döntött úgy, hogy egy olyan AAC formátumot dolgoz ki és épít be Harmony szoftverébe, melyet lejátszanak az iPodok is.

Az Apple természetesen nem nézte jó szemmel a RealNetworks "hackerekre jellemző" lépését, és négy hónappal ezelőtt közölte, hogy jogi lépésekre készül a vállalat ellen, valamint a soron következő firmware-frissítések során le fogja tiltani ezt a lehetőséget az iPodok szoftverében. A hivatkozott frissítésre mostanáig kellett várni.

Póruljárt vásárlók

A legrosszabbul azonban a felhasználók járnak, hiszen az iPod-felhasználóknak dönteniük kell: vagy lemondanak a frissítés telepítéséről, vagy elfelejtik a RealNetworks rendszerén keresztül vásárolt dalaikat, már ami a hordozható lejátszást illeti. A RealNetworks is elég nagy bajba kerül, ugyanis a vállalat úgy reklámozta online zeneboltját hónapokon keresztül, mint az egyetlen iPod-kompatibilis zeneáruházat a piacon.

Az Apple nemrég bemutatott, színes kijelzővel rendelkező iPod Photo lejátszójához biztosított frissítés garantáltan tartalmazza ezt a korlátozást, annak ellenére, hogy az Apple által felsorolt frissítések és javítások között nyomát sem lehet találni a beépített korlátozásnak.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.