:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 17. 12:03

Használja jótékony célra PC-je kihasználatlan kapacitását!

[HWSW] Az IBM a világ vezető tudományos, oktatási és emberbaráti szervezeteinek képviselőivel együtt elindította "World Community Grid" elnevezésű programját, amely az otthoni és vállalati számítógépek kihasználatlan kapacitását mozgósítaná a világ legsúlyosabb egészségügyi és társadalmi problémáinak megoldására. Becslések szerint a világon több mint 650 millió PC van használatban, és ezek mindegyike a World Community Grid projekt potenciális résztvevője.

Bárki csatlakozhat az AIDS elleni harchoz

A World Community Grid a világ számítógépeinek hatalmas kihasználatlan kapacitását szeretné igénybe venni olyan kutatások folytatására, melyeknek célja különböző betegségek, mint az AIDS, az Alzheimer-kór vagy a rák jobb megismerése, illetve természeti katasztrófák hatékonyabb előrejelzése, valamint a világ élelmiszer- és vízkészleteinek megőrzése érdekében folytatott kutatómunka segítése. Bárki önkéntesen felajánlhatja számítógépének használaton kívüli idejét azzal hogy, letölti a World Community Grid ingyenes szoftverét, és regisztrálja magát.

Grid
A grid technológia önálló számítógépek ezreit vagy akár millióit képes összefogni egy hatalmas teljesítményű, óriási rendszer létrehozásához, amely a világ legnagyobb szuper- számítógépeink sebességétt jóval meghaladó kapacitás biztosítására is képes. A jelenlegi legnagyobb gridet a földön kívül élet jeleinek kutatására használják az 1999-ben indított SETI@Home projekt keretein belül. Világszerte több mint ötmillióan keresik a földön kívüli élet nyomait, a projektben résztvevő számítógépek eddig 2,1 millió évnyi számítási feladatot végeztek el.
A World Community Grid első projektje keretében remélhetőleg sikerül majd azonosítani az emberi proteomot alkotó fehérjéket, és ezen keresztül jobban megismerni az olyan betegségek okait és lehetséges gyógymódját, mint a malária vagy a tuberkulózis. A World Community Grid további projektjeit egy újonnan létrehozott tanácsadó testület, a World Community Grid Advisory Board választja majd ki olyan vezető kutatóintézetek, állami és non-profit szervezetek javaslatainak értékelésével, mint a National Institutes of Health, a Mayo Klinika, az Oxfordi Egyetem, az Egészségügyi Világszervezet, valamint az ENSZ. Az önkéntesek számítógépének kapacitását igénybevevő projektek sajátossága, hogy a szoftverek és az elért eredmények egyaránt nyilvánosak.

Sikeres és működőképes a modell

Az IBM-hez csatlakozott a projekt keretében a grid-megoldások terén vezető szerepet betöltő United Devices is, amely azt tervezi, hogy a programban résztvevő PC-k és laptopok kihasználatlan kapacitását már meglévő világméretű grid-hálózatában összesíti. Az IBM és a United Devices már korábban is együttműködött a himlőkutatás számára létrehozott projektben, melyben több mint kétmillió önkéntes vett részt. Az eredményeket az elmúlt év végén adták át az USA Védelmi Minisztériumának további tanulmányozásra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.