:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 12. 08:48

A Firefox nem jelent veszélyt az Internet Explorerre

Pár nappal a nyílt forrású Firefox böngésző 1.0-s verziójának megjelenése után a Microsoft vezetői úgy nyilatkoztak, hogy az Internet Explorert nem fenyegeti veszély, hiszen legalább annyira biztonságos, mint akármelyik másik böngésző, és egyetlen fontos szolgáltatás sem hiányzik belőle. A Firefox az utóbbi időben látványosan növelte piaci részesedését az IE kárára.

Legalább olyan biztonságos

Egy Sydneyben rendezett, biztonsággal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen Ben English, a Microsoft biztonsági termékekért felelős vezetője elmondta, hogy az IE kódját szigorú vizsgálatoknak vetik alá, és az semmivel sem kevésbé biztonságos, mint bármelyik másik böngésző. "Mivel az IE elterjedt, jóval többet hallani róla, de nem hiszem, hogy kevésbé lenne biztonságos, mint akármelyik böngésző" -- mondta English.

Steve Vamos, a Microsoft ausztrál részlegének ügyvezető igazgatója egyetértett, hozzátéve, hogy az Internet Explorer piaci részesedését nem fenyegeti komolyan a Mozilla Firefox. Bár egyre többen vélik úgy, hogy a nyílt forrású böngésző kompetitív fenyegetést jelentene, ő nem osztja ezt a véleményt. "Nem vagyok benne biztos hogy ez a valóság. Sok véleményt hallottam már, de egy olyat sem tudnék mondani, ami valóban alátámasztja" -- mondta Vamos, aki saját bevallása szerint még sosem próbálta a Firefoxot.

Haszontalan szolgáltatások

A Microsoft Australia vezetője úgy véli, a nyílt forrású szoftverek körül az utóbbi időben nagy a felhajtás. Ami a Firefox szolgáltatásait illeti, Vamos szerint az, hogy egy szolgáltatás megtalálható a Firefoxban, nem jelenti azt, hogy az feltétlen hasznos vagy fontos lenne. "Ha a Microsoft ügyfelei új szolgáltatásokat akarnak, elmondták volna nekünk" -- mondta Vamos arra utalva. "Csak azok a szolgáltatások fontosak, amelyek fontosak az ügyfeleknek. Számtalan olyan termék van a piacon, amely olyan szolgáltatásokat tartalmaz, amiket mi nem kínálunk. A mi termékeinkben is vannak szolgáltatások, amiket az ügyfelek nem használnak."

Ben English szerint a Firefox és az Opera erősségei között emlegetett "többpaneles böngészés" (tabbed browsing) egyáltalán nem hiányzik az Internet Explorerből. "Szerintem nem igaz, hogy az IE-ből kimaradtak fontos szolgáltatások. Nagyon komolyan vesszük a felhasználói visszajelzéseket, szóval ha valakinek véleménye van, küldje el nekünk, hogy továbbküldhessük a fejlesztőknek" -- mondta English. Vamos szerint a Microsoft olyan cég, amely gyorsan és hatékonyan reagál az ügyfelektől érkező visszajelzésekre.

Bart Decrem, a Firefoxot fejlesztő Mozilla Foundation szóvivője nemrég egy interjúban elmondta, hogy a böngésző fejlesztésekor nagyon fontos volt egyes funkciók kitörlése, hogy a felhasználók végül ne egy túlbonyolított szoftvert kapjanak kézhez. Decrem úgy véli, a Firefox gyorsabb és biztonságosabb, mint az Internet Explorer. A Firefox a jövő év végére 10 százalékos részesedést szeretne megszerezni az Internet Explorer által dominált böngészőpiacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.