Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 26. 14:53

A Firefox egy éven belül az internetezők 10 százalékát szeretné elcsábítani

Az egyre népszerűbb, nyílt forrású Firefox -- korábban Firebird -- internetböngészőt fejlesztő Mozilla Foundation a jövő év végére az internetezők 10 százalékát szeretné magához csábítani. A szoftver mellett szól, hogy biztonságosabb és gyorsabb is, mint az Internet Explorer.

Az egyre népszerűbb, nyílt forrású Firefox -- korábban Firebird -- internetböngészőt fejlesztő Mozilla Foundation a jövő év végére az internetezők 10 százalékát szeretné magához csábítani. A szoftver mellett szól, hogy biztonságosabb és gyorsabb is, mint az Internet Explorer.

Bart Decrem, a Mozilla Foundation szóvivője szerint a kitűzött cél elérhető. Az elmúlt hónapokban -- részben az Internet Explorerrel kapcsolatos biztonsági problémák miatt -- érezhetően nőtt a növekedés a Mozilla Firefox iránt. A 0.8-as verziót négy hónap alatt 3,3 millióan töltötték le. A 0.9-es változatot három hónapon belül 6,5 millióan tették magukévá, a legújabb, 1.0 előzetes verziót pedig mindössze egy hónap alatt 5 millió internetezőt vonzott.

Gyors és biztonságos

Decrem elmondása szerint a Firefox nem csak a biztonság miatt aggódó, haladó internetezők körében lesz egyre népszerűbb, hanem az átlagfelhasználók körében is. A szóvivő elmondása szerint sok visszajelzés érkezik, amely szerint a Firefox sokkal gyorsabb, mint az Internet Explorer. Végő soron ez is a biztonságra vezethető vissza -- magyarázza Decrem.

Ha valaki Interet Explorert használ, a biztonsági problémák miatt nagyobb valószínűséggel kap be kémprogramot vagy trójait, amelyek a háttérben internetes kapcsolatot létesítenek és adatokat forgalmaznak, ezzel sávszélességet vesznek el a felhasználótól. Ezért tűnhet a Firefox gyorsabbnak az Internet Explorernél, a saját mérések szerint a két böngésző sebessége közel azonos -- mondta Decrem.

Graham Cluley, a Spohos biztonsági cég tanácsadója szerint a kártevők írói rendszerint az Internet Explorer hibáit kihasználó vírusokat, trójai programokat írnak, ezek végül látványosan lassíthatják a böngészést. "Egyes spyware-ek kifejezetten az IE-re mennek rá" -- mondta Cluley. "Természetesen vannak olyanok is, amik böngészőtől függetlenül működnek."

A nyílt forrás élharcosa

Decrem véleménye szerint a Firefox sikere bizonyítja, hogy a Netscape helyesen cselekedett, amikor 1998-ban közzétette a Communicator forráskódját. Hat évvel később az erőfeszítés meghozni látszik a gyümölcsét. "Ahhoz, hogy áttörést érjünk el, egy non-profit szervezetre volt szükség, amely révén új partneri kapcsolatokat építhettünk ki és innovatív marketing-tevékenységet folytathattunk" -- mondta Decrem.

A Mozilla Foundation szóvivőe szerint a Firefox amellett, hogy kiváló böngésző, sikere révén rá tudott világítani a nyílt forrású megoldások életképességére. Az emberek korábban már éveken át hallhattak nyílt forrású szoftverekről, de nem tapasztalhatták meg, mit is nyújtanak -- magyarázza Decrem. "A Firefox nyílt forrású és használható formában kerül a felhasználó elé, könnyen használható, jó szolgáltatásai vannak."

A funkcionalitás rendkívül fontos a siker szempontjából, és a Firefox ebből a szempontból jó példa. Decrem szerint más nyílt forrású projekteknek is jót tenne, ha ki tudnának törni a nem-technikai felhasználók szűk köréből és a szélesebb tömegek visszajelzései alapján kerülhetnének beléjük új funkciók, vagy maradnának ki felesleges, bonyolult szolgáltatások. "A Firefox esetében fontos volt egyes funkciók kitörlése. Nyílt forrású fejlesztési modell esetén ez nagyon nehéz, de szükség van az erőforrások összefogására és fejlesztési szabályok felállítására" -- magyarázza Decrem, aki szerint egyes nyílt forrású alkalmazások fejlesztői burokban élnek és nem igazán figyelnek arra, mit is akarnak a felhasználók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról