:

Szerző: Ady Krisztián

2004. október 22. 14:56

A BenQ bemutatta a világ "leggyorsabb" 17 hüvelykes LCD-monitorát

A tajvani BenQ bejelentette első 17 hüvelykes LCD-monitorát, mely a világ leggyorsabb LCD-paneljával rendelkezik: a vállalat szerint az FP71E+ kifejezetten játékosok számára kedvezhet rendkívül alacsony, mindössze 8 ms-os utánvilágítási idejével.

A tajvani BenQ bejelentette első 17 hüvelykes LCD-monitorát, mely a világ "leggyorsabb" LCD-paneljával rendelkezik: a vállalat szerint az FP71E+ kifejezetten játékosok számára kedvezhet rendkívül alacsony, mindössze 8 ms-os utánvilágítási idejével.

A 17"-os modell 1280 x 1024 pixeles optimális felbontással rendelkezik, mint a 17"-os monitorok többsége. Kontrasztaránya 500:1-hez, fényereje pedig 320 cd/m2. A monitor multimédiás kivitelű, tehát két hangszóró is található a vékony panel alatt. A digitális és analóg bemenetekkel rendelkező monitort 530 euró, azaz 130 ezer forint alatti áron lehet majd megvásárolni néhány héten belül, remélhetőleg hazánkban is.

Csalás-ámítás?

A gyártók által megadott, egyre kisebb értékűre szorított utánvilágítási idő azonban néha csalóka lehet. Ez a szám azt mutatja meg, hogy egy adott monitoron mennyi ideig tart egyetlen képpont kigyújtása és kioltása. Elméletileg minél alacsonyabb az utánvilágítási idő, a a monitor annál "gyorsabb", azaz egy másodperc alatt több kép megjelenítésére képes, ami elengedhetetlen az élvezhető videózáshoz, vagy a játékokhoz.

A tesztekben azt az időt mérik, amennyit egy képpont teljesen fehérből teljesen feketévé, majd ismételten teljesen fehérré változtatása igénybe vesz. A fehér-fekete-fehér átmenet rendszerint rövidebb időt vesz igénybe, mint két tetszőlegesen más árnyalat közötti. Míg fekete és fehér színek vizsgálata esetén sok monitor tud akár 10 millimásodperc közeli, vagy az alatti utánvilágítási időt produkálni, más árnyalatok (pl. pirosból zöld) esetén ez az érték akár 40 millimásodperc közelébe is érhet.

Sok gyártó úgy igyekszik monitorának teszteredményét javítani, hogy csupán 64 (26) szürkeárnyalatot használ. Így ugyan jók lesznek a teszteredmények, azonban a készülék csupán 64 szürkeárnyalatot tud megjeleníteni a megszokott 256-tal szemben, mely a színátmenetek sávosodásában jelentkezhet.

BenQ

A BenQ Tajvan egyik legnagyobb elektronikai vállalata. A cég hosszú távú célja, hogy forgalmának fele saját márkás termékeiből származzon. Jelenleg a vállalat ettől messze áll, ugyanis első féléves, megközelítőleg 2,5 milliárd dollárt kitevő bevételeinek több mint kétharmadát a szerződéses gyártás adja.

A szerződéses bedolgozásban felnövekedett és megerősödő távol-keleti, jelenleg elsősorban dél-koreai és tajvani gyártók egyre nagyobb konkurenciát fognak képezni a gyártókapacitásukat igénybe vevő ismert nagyvállalatok számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.