Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. október 20. 18:33

Még idén gyorsabb lehet az ADSL

Döntés még nincs, de több jel is arra utal, hogy gyorsabban internetezhetnek a Matáv területein ADSL-t előfizetők -- talán már ebben az évben. A távközlési vállalat nemrég azzal kísérletezett, hogy átmeneti időre egyszerre megemelte három fővárosi kerület ADSL-előfizetőinek sávszélességét, és a tesztek biztatóan zárultak.

[HWSW] Döntés még nincs, de több jel is arra utal, hogy gyorsabban internetezhetnek a Matáv területein ADSL-t előfizetők -- talán már ebben az évben. A távközlési vállalat nemrég azzal kísérletezett, hogy átmeneti időre egyszerre megemelte három fővárosi kerület ADSL-előfizetőinek sávszélességét, és a tesztek biztatóan zárultak.

Ugyanannyiért gyorsabban

Az egyelőre meg nem erősített tervek szerint az ország valamennyi -- Matáv területen élő -- ADSL-előfizetőjének egy szintet ugrana ADSL-hozzáférésének sávszélessége, ám az előfizetési díj maradna az eredeti szerződés szerinti összeg. Oláh Miklós, a Matáv szélessávú portfólióvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy valóban tesztelték a hálózatot, és az előfizetők többségének sikerült egy rövid időre megemelni a sávszélességét.

Oláh elmondta: jelenleg a kísérlet eredményeinek kiértékelése folyik, ami hozzávetőleg egy hónapot vesz igénybe. Tényleges döntés csak ezt követően születhet, így most még korai biztos választ adni arra, hogy valóban megtörténik-e a sávszélesség-ugrás. Mindenesetre ha a kísérlet eredményeinek értékelése pozitív lesz, akkor elképzelhető, hogy még idén gyorsabban netezhetnek az ügyfelek.

A döntést illetően jó jelnek tekinthető, hogy maga a terheléses próba sikeresen zárult. A budapesti Városmajor központhoz tartozó, jellemzően az I., II. és XII. kerületben lakó közel hatezer ügyfélnél emelték meg a sávszélességet két héten keresztül. A terheléspróbába bekerült ügyfelek közül -- bármely internetszolgáltatónál is fizették elő az ADSL-t --, többen észre is vették a gyorsulást, s fórumbeli tapasztalatok szerint ki-ki nagyjából egy szinttel feljebb ugrott.

ADSL csomagok
Jelenlegi ADSL csomagok, és 2005-ös áraik 1 éves hűségszerződéssel

384/64 7 500 - 11 000 Ft
512/128 10 000 - 13 000 Ft
768/128 12 500 - 17 000 Ft
1500/384 25 000 - 30 000 Ft
Az egyes csomagok közti migráció adminisztratív terheit figyelembe véve olcsóbbnak tűnik egy ingyenes, egyszeri, általános sávszélesség emelés, mint a százezernyi ADSL-es előfizetőt egyenként csomagváltásra bírni. Valószínűsíthető az is, hogy ha ha csak a váltás lehetőségét kínálná fel a Matáv, de fizetni kellene érte, az ügyfelek jelentős része nem élne a lehetőséggel. Oláh Miklós szerint sem lenne reális elvárni, hogy az ügyfelek elfogadják a sávszélesség-emeléssel együtt a tarifák emelését, így minden jel arra mutat, hogy a gyorsabb hozzáférést ajándékba kapják a Matáv területen élők.

Nem ez az első sebességváltás

Hasonló nagyvonalúság nem példa nélküli a hazai internet történetében. Épp idén zárult a UPC azon fejlesztéssorozata, melynek révén valamennyi kábeltévés internet-előfizető az 512 kbps hozzáférését 768-ra emelték, az előfizetési díj érintetlenül hagyásával. A sávszélesség ugrások betudhatók annak is, hogy a két technológia elterjedése -- az ADSL-é és a kábelneté -- tavaly, tavalyelőtt még fej-fej mellett haladt, ám az ADSL hamarosan beelőzött, s most már jóval nagyobb ütemben növekszik a DSL-előfizetők száma, mint a kábelneteseké. Emellett a kezdeti 384-es csomagok mellett sorra tűntek fel az 512 és 768 kbps-os, majd a másfél megás csomagok, amik szinte kikényszerítették a sávszélesség emelést a legnagyobb kábeltévés internetszolgáltatónál.

Külföldön hasonló tendencia figyelhető meg: a nagyobb uniós székhelyű internetszolgáltatók honlapján 384-es ADSL csomagot nemigen találni már. A T-online például már 6 Mbit/sec csomagot is kínál -- hasonló csomag hamarosan Magyarországon is megjelenhet, igaz, ez itthon a bérelt vonalat használó vállalatok kiváltsága lesz majd.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról