:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. október 18. 18:50

Hétvégén megbicsaklott a magyar internet

Pénteken és szombaton is döcögőssé vált a magyarországi internetforgalom: a múlt hét utolsó munkanapján és szombaton délután egyaránt elérhetetlenné vált számos weboldal, illetve egy szolgáltató szélessávú ügyfelei nem tudtak csatlakozni a hálóra.

[HWSW] Pénteken és szombaton is döcögőssé vált a magyarországi internetforgalom: a múlt hét utolsó munkanapján és szombaton délután egyaránt elérhetetlenné vált számos weboldal, illetve egy szolgáltató szélessávú ügyfelei nem tudtak csatlakozni a hálóra.

Részleges és teljes leállás

Pénteken a TVNET ügyfeleinek számos hazai weboldal vált elérhetetlenné -- a szolgáltató műszaki ügyfélszolgálatának közlése szerint egy router meghibásodása okozta a gondot, azt azonban nem sikerült megtudnunk, hogy a probléma más szolgáltató ügyfeleit is érintette, vagy csak a TVNET hálózatán belüli fennakadásról volt szó. A kimaradás alig egy órás volt, ám a szolgáltató hálózati forgalmát mutató diagramba igen mély szakadékot rajzolt.

Komolyabb volt az Axelerónál szombat délután történt leállás: az Axelero Adatparkban délután 4 órától fél 6-ig az Adatpark egyik központi hálózati eszközének meghibásodása miatt nem voltak elérhetőek a szolgáltatások. Ez a leállás azonban nemcsak a szolgáltatónál tárolt szerverek elérhetőségét gátolta, hanem -- mivel az Axelero ADSL-ügyfeleit kiszolgáló authentikációs szerverrel is gond volt -- azokat az előfizetőket, akik délután 4 és este 8 között akartak csatlakozni, a rendszer nem engedte belépni. Azok, akik már 4 óra előtt csatlakoztak, továbbra is tudtak internetezni, csak az Axelerónál hostolt weboldalakat nem érték el.

Az Axelero kiesése leterhelte a Matáv központi szolgáltatóválasztó rendszerét, ez pedig érintette a telefonvállalat nagykereskedelmi partnereit is. Az Axelero információja szerint a teljes magyarországi belföldi forgalom 25 százalékát adják az Axelero Adatparkban hostolt szerverek, amelyek szombat délután kiestek, így elmondható, hogy a hazai internet negyede vált elérhetetlenné. Az egyes felhasználók ennél szélsőségesebb benyomásokra tehettek szert, hiszen ha valaki -- anélkül, hogy tudta volna, hogy a kért internetcím melyik szolgáltatóra mutat -- csak axelerós honlapokat akart megnézni, az az egész internet leállásaként érzékelhette az üzemzavart, míg mások, akik véletlenül más, működő hálózatokról kértek oldalakat, esetleg észre sem vették a másfél órás kiesést.

Állunk rendelkezésére

Az internetszolgáltatók úgynevezett rendelkezésre állást adnak meg az ügyfelekkel kötött szerződésben, ami éves szinten százalékos arányban jelzi, hogy a szolgáltató hány zavarmentes üzemórára vállal garanciát. A rendelkezésre állás általában 90 százalék fölött van minden szolgáltatónál (ez szerződésenként eltérhet: más lehet egy ADSL-es egyéni előfizetőnek, és más egy bérelt vonali, vagy szervert üzemeltető ügyfélnek). Azonban még 99 százalékos rendelkezésre állás esetén is egy évben összesen mintegy négy napig állhat a szolgáltatás -- nem egyben persze. A szombati másfél, illetve 4 órás leállás tehát bőven benne van a leállási időben. Az Axelero honlapján egyébként valamennyi szolgáltatással kapcsolatban 99 százaléknál jóval magasabb rendelkezésre állásról számol be a vállalat szeptember havi statisztikája -- a mostani botlás sem fogja észrevehetően rontani az októberi adatokat.

Internetezők által is észlelhető nagyobb leállás egyébként szerencsére viszonylag ritka jelenség. Ám ha a hazai internet adatkicserélő központjainak valamelyikében történik leállás, akkor azt mindenki érzi. Ha csak az egyik szolgáltatónál történik kimaradás, az is hatással lehet másokra, mivel az előfizetői kérések teljesítéséhez a forgalomválasztó szerverek próbálnak szabad utat találni, így ha az egyik irányban a sok lekérés miatt már "bedugul" a hálózat, új, kevésbé terhelt irányba mennek az új adatok. Azonban ha nem működnek a szerverek, és a kérésekre nem érkezik válasz -- mint most szombaton -- az újabb és újabb lekérésekkel szép lassan valamennyi útvonal teljesen leterheltté válhat, azaz: bedugul. A hétvégi időpontban zajló kisebb forgalomnak köszönhetően azonban ez most kevésbé volt érzékelhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.