:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. október 14. 16:09

Kétszáz ADSL-előfizető maradhat net nélkül két szolgáltató vitája miatt

Az Invitel és az Enternet közötti rendezetlen pénzügyekkel kapcsolatos vitát az Invitel a két szolgáltató között fennálló szerződés felmondásával zárná le: mai közleményében a távközlési vállalat bejelentette, hogy október 31-i hatállyal felmondta a szerződést. Az Inviteltől kapott tájékoztatás szerint ugyanakkor még nincs minden veszve, bíznak abban, hogy a következő két hétben megegyezésre jutnak az Enternettel és tovább élhet a szolgáltatás.

[HWSW] Az Invitel és az Enternet közötti rendezetlen pénzügyekkel kapcsolatos vitát az Invitel a két szolgáltató között fennálló szerződés felmondásával zárná le: mai közleményében a távközlési vállalat bejelentette, hogy október 31-i hatállyal felmondta a szerződést. Az Inviteltől kapott tájékoztatás szerint ugyanakkor még nincs minden veszve, bíznak abban, hogy a következő két hétben megegyezésre jutnak az Enternettel és tovább élhet a szolgáltatás.

Kifizetetlen, rossz számlák

Ügyfelek a pácban
A honi internetpiacon nem először kerültek bajba az előfizetők két szolgáltató vitája miatt: emlékezetes a UPC és a TVNET közti eset, amikor az erősebb szolgáltató -- a UPC -- egy szerződés lejártát követően 400 volt TVNET-es ügyféllel lett gazdagabb, akik a szolgáltatóváltást követően már csak egy korlátozottabb csomagot tudtak használni. Szintén a TVNET volt a vesztese a Fibernettel zajlott vitának: egy budapesti lakótelep valamennyi kábeltévés előfizetője egyik napról a másikra internet nélkül maradt, miután a Fibernet kiiktatta a TVNETet a hálózatból. Hasonló szituáció adódott tavaly, amikor a Tvnetwork előfizetői maradtak internet és kábeltévé nélkül, mikor a partner szolgáltató szándékosan elvágott egy adatátviteli kábelt.
Az Invitel -- saját szolgáltatási területére vonatkozó -- viszontszolgáltatói szerződést kötött ADSL-re még 2003 elején az Enternettel. Ez azt jelentette, hogy részben az Invitel hálózati infrastruktúráját, részben saját kapacitásait kihasználva tudott az Enternet ADSL-t szolgáltatni a második legnagyobb telefonszolgáltató területén. Az Invitel nagykereskedelmi áron adta az ADSL-t az Enternetnek, mely azt továbbszolgáltatta ügyfeleinek.

Hónapok óta tart azonban egy elszámolási vita a két szolgáltató között: az Enternet saját bevallása szerint sorozatosan hibás számlákat kap partnerétől. Smuk Zoltán, az Enternet ügyvezetője szerint olyan ügyfél ADSL-jét is nekik számlázták, aki már korábban az Axeleróhoz pártolt, de számos más hibát is jeleztek az Invitel felé. Mivel a számlák nem feleltek meg az APEH előírásainak, így az Enternet nem fizette ki azokat, ám az összeget ügyvédi letétbe helyezte, mondván: amint kap szabályos, korrekt számlát, a pénzt átadja az Invitelnek. Az ügyvédi letétet az Enternet vezetője szerint azért is választották, hogy ne érje őket az a vád, hogy nem tudnak, vagy csak egyszerűen nem akarnak fizetni. Smuk szerint a tartozás teljes összege letétben várja a korrekt számlát.

Az Invitel ugyanakkor szankcionálta a számlák kifizetetlenségét. Egyfelől partnerének kérése ellenére sem bővítette a két szolgáltatót összekötő bérelt vonalat, másfelől maga is visszatartott olyan összegeket, amelyek az Enternetet illették. Így végül mindkét szolgáltató tartozott a másiknak -- igaz, az Enternet sara jóval nagyobb volt, mint az Invitelé. Ugyanakkor az Enternet számlái pontosak voltak.

Az Enternet -- látva, hogy a számlák kiigazítására vonatkozó kérése nem teljesül -- a Nemzeti Hírközlési Hatóság tanácsa elé vitte az egész ügyet még augusztusban. Az NHH azonban nem kapkodja el a vizsgálatot, így adódhat az a helyzet, hogy az Invitel szerződés-felmondása -- mely október 31-ével lép érvénybe -- közel egy napra esik az NHH vizsgálat lezárultával, mely szintén október utolsó napjaiban válik esedékessé.

Pesszimista forgatókönyv: novembertől net nélkül

Vidos Tibor, az Invitel külső kapcsolatok és szabályozási igazgatóhelyettese lapunk érdeklődésére elmondta: ha nem sikerül megegyezésre jutni az Enternettel, a szolgáltató 203 ügyfele számára megszűnik az internet-összeköttetés november 1-től. A cégek azonban igyekeznek valamilyen megegyezésre jutni, már csak azért is, mert szeretnének a pénzükhöz jutni. Amennyiben sikerül megállapodásra jutni az Enternettel, az előfizetések is tovább élnek, ha nem, úgy az előfizetőknek új szolgáltató után kell nézniük: az Invitel területén ez lehet maga az Invitel, vagy az Axelero.

A két szolgáltató viszonyát egyébként a kezdetektől felhők árnyékolták: az Invitel korábban alacsonyabb kiskereskedelmi áron kínálta az ADSL-hozzáférést a közvetlenül hozzá forduló ügyfeleknek, mint amennyi az Enternetnek felkínált nagykereskedelmi ár volt. Így az Enternet képtelen volt versenyezni az Invitel területén a volt monopolszolgáltatóval. Ez az ügy később a Gazdasági Versenyhivatalhoz, majd onnan a Fővárosi Bírósághoz került, ahonnan elsőfokú ítélet is csak idén várható.

A második hasonló eset jelenleg is árnyékot vet a két szolgáltató kapcsolatára: az Invitel ADSL csomagjai két éves hűségszerződéssel közvetlenül az Inviteltől megrendelve komoly kedvezménnyel (belépési díj nélkül és alacsonyabb havidíjjal) vehető igénybe, ám ugyanezt az Enternet nem tudja kínálni, mert a nagykereskedelmi ADSL-árban ez az akció nem szerepel. Még ha az Enternet egy fillért sem keres az ADSL csomagok értékesítésén, akkor is több tízezer forinttal kedvezőtlenebb ajánlatot kényszerül adni a hozzá fordulóknak -- vagy ugyanezt az összeget előfizetésenként elveszti, ami nem tűnik jó üzletnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.