Szerző: roberto

2004. október 12. 21:29

November elején érkezik a SuSE Linux 9.2 nemzetközi változata

A Novell bejelentette a desktop felhasználói piacra

A Novell bejelentette a desktop felhasználói piacra pozicionált SuSE Linux Professional operációs rendszerének következő, 9.2-es verzióját. A féléves termékciklusú SuSE Linux Professional rendszerhez a cég átfogó dokumentációt és kilencven napos telepítési támogatást biztosít, termék nemzetközi változata az Egyesült Államokban és Európában várhatóan november elején kerül a boltok polcaira. A honosított változat általában egy hónappal a nemzetközi kiadás után jelenik meg, a 9.2-es SuSE Linux magyar változatával kapcsolatban egyelőre még nem tudunk pontos megjelenési időpontot.

A Novell közleményében hangsúlyozza, hogy a mostani kiadásban a mobilitásra helyezik a hangsúlyt, az új SuSE Linuxban a rendszer beállítására és adminisztrálására szolgáló YaST nevű programban megjelenik a Bluetooth eszközök automatikus felismerésének képessége, továbbá az eddigieknél könnyebben válthat a felhasználó a vezeték nélküli, valamint vezetékes helyi hálózatok között. A YaST egyéb újdonságai közt találjuk a továbbfejlesztett szerverszoftver-konfigurációs lehetőségeket, amelyek leegyszerűsítik a Samba, a DNS és a DHCP beállítását.

A 2.6.8-as Linux kernelre és a GNU C könyvtár 2.3.3-as verziójára épülő termék több mint 3500 programcsomagot tartalmaz, az alapértelmezett fordítóprogram a GCC 3.3.4-es verziója, a grafikus alaprendszert az X.Org Alapítvány 6.8.1-es X Window rendszere biztosítja. Az alapértelmezett grafikus munkakörnyezet a KDE 3.3-as kiadására épül, de megtalálható a telepítőkészletben a GNOME 2.6-os verziója is, továbbá olyan felhasználói programok, mint az OpenOffice irodai programcsomag 1.1.3-as kiadása, valamint a Novell által tavaly felvásárolt Ximian levelező- és naptárkliense, a Novell Evolution, amelyet felvérteztek Microsoft Exchange 2000/2003, illetve Novell GroupWise kompatibilitással.

"A SuSE Linux Professional 9.2 a felhasználók számára a legfrissebb, [...] könnyen használható, költséghatékony nyílt forráskódú technológiák előnyeit biztosítja" -- nyilatkozta a kiadás kapcsán Markus Rex, a Novell SuSE Linux üzletágának alelnöke, és abbéli reményét fejezte ki, hogy a felhasználók által kért lehetőségek és javaslatok beépítésével olyan operációs rendszert vezetnek be a fogyasztói piacra, amely megkönnyíti a felhasználók számára a más rendszerekről való átállást.

A Novell SuSE linux Professional 9.2 a hagyományos 32 bites, illetve az AMD Athlon 64-et, valamint az Intel EM64-et (Extended Memory 64) támogató platformokon is elérhető lesz. A teljes csomag 5 darab CD-t és két DVD-t, egy felhasználói kézikönyvet és egy rendszerkézikönyvet tartalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról