Szerző: Budai Péter

2004. október 8. 18:56

SMS-alapú kereséssel és fejlett keresőtechnológiákkal jelentkezik a Google

[BetaNews/eWeek/HWSW] A Google nyilvánosságra hozta a Google SMS elnevezésű, még béta állapotú megoldást, amivel a keresőszolgáltatás kézi készülékről, és akár böngésző nélküli mobiltelefonról is igénybe vehető. Az Egyesült Államokban bevont tesztelők speciális keresési lekérdezéseket írhatnak a Google telefonszámára, amivel akár az egy irányítószámhoz tartozó fontosabb helyekről is bővebb információk szerezhetőek, például a helyi üzletek, vállalkozások címe és telefonszáma. Az érdeklődök akár az elérhető boltok azonos termékeinek árait is össze tudják hasonlítani, vagy segítséget kérhetnek a Google szótárától is.

[BetaNews/eWeek/HWSW] A Google nyilvánosságra hozta a Google SMS elnevezésű, még béta állapotú megoldást, amivel a keresőszolgáltatás kézi készülékről, és akár böngésző nélküli mobiltelefonról is igénybe vehető. Az Egyesült Államokban bevont tesztelők speciális keresési lekérdezéseket írhatnak a Google telefonszámára, amivel akár az egy irányítószámhoz tartozó fontosabb helyekről is bővebb információk szerezhetőek, például a helyi üzletek, vállalkozások címe és telefonszáma. Az érdeklődök akár az elérhető boltok azonos termékeinek árait is össze tudják hasonlítani, vagy segítséget kérhetnek a Google szótárától is.

A felhasználóknak nincs lehetőségük a teljes Google keresőrendszer képességeinek SMS-en keresztül történő kihasználására, azonban a Google úgy döntött, hogy a legáltalánosabb, mindennapi esetekre kifejleszti az SMS-en alapuló keresést is. Egyik ilyen látványos példa a "pizza 94043" tartalmú SMS, ami azonnal visszaadja a 94043-as irányítószám alatt található pizzériák listáját.

Jelen pillanatban a szolgáltatás tesztverziója kizárólag az Egyesült Államokban vehető igénybe. A szolgáltatás valamennyi nagyobb telefonhálózaton elérhető, beleértve az AT&T Wireless, Cingular, Nextel, T-Mobile, Verizon és Sprint hálózatokat is.

Az SMS keresés telefonszáma ötjegyű, rövidített amerikai rendszerű: 46645, vagyis GOOGL. További információk a Google SMS honlapján olvashatóak.

Ezen a héten már hírt adtunk arról, hogy a Google a könyvek keresésére is új megoldással jelentkezik, de a héten egy harmadik technológiai innovációra is fény derült a Web 2.0 rendezvényen. A Google itt bemutatta összefüggésekkel dolgozó keresési technológiáját, amit kifejezetten a webes keresés felgyorsítására és hatékonyabb eredmények biztosítására szeretnének a jövőben felhasználni.

A fejlesztői labor vezetőinek beszélgetésén a Google vezető kutatója bemutatta a szavakat és az általánosan meghatározható tulajdonságokkal rendelkező dolgok -- egyszerű néven: entitások -- összekötésére alkalmas módszereket, amivel a keresőmotor által tárolt adatok tartalma nem csak betűk és szavak szintjén, de logikailag, kontextusban értelmezve is rendelkezésre állnak.

A Google hiányosságai között még mindig előkelő helyen szerepel a fordítószolgáltatások minőségének kérdése, amit a fordításhoz használt statisztikai rendszer fejlesztésével kívánnak megváltoztatni. "Megpróbálunk a keresési kulcsszavakon, és a weben használatos linkelési módszereken túllépni, és a tényleges jelentésre koncentrálni" -- tudatta Peter Norvig, a Google keresésminőségi részlegének igazgatója prezentációjában.

A fürtözési, entitás-összekapcsolási képességekkel kapcsolatban Norvig bemutatta a hat hónapja megkezdett Named Entities Abstraction technológiát, amivel az entitások kigyűjthetőek a jelenleg rendelkezésre álló webes indexekből. Például ilyen feladat a vállalatok neveinek kigyűjtése, és egymáshoz fűződő viszonyuk meghatározása.

Norvig beszámolt a kutatók azon tevékenységi területéről is, amiben az "olyan, mint" kifejezésekhez hasonló szókapcsolatokat keresik a szövegekben, és ezáltal logikai kapcsolatba hozzák a két szóba került entitást. A cél, hogy ne csak magát a szót, hanem a hozzá kapcsolódó fogalmakat, témákat is beillessze a Google saját keresőindexébe. Példának emelte ki, hogy a Java szó egyszerre utal egy programozási nyelvre, és egy általánosan használt szóra, ezért különbséget kell tudni tenni a kétféle jelentés között. "Szeretnénk olyan keresőt létrehozni, amivel ezek [az entitások] és kapcsolataik is kereshetőek, méghozzá nem a szavak egyenkénti beírásával" -- mondta el Norvig.

A szavak összekötése elsősorban a többértelmű szavak, és a belőlük képzett kifejezések megértéséhez szükséges. A Google már három éve foglalkozik ezzel a szakterülettel. Jelenleg ezen megoldások egyike sem érhető el a nyilvánosság számára, de Norvig lehetőségét lát arra, hogy a későbbiekben a Google bétaverziók kipróbálására ad majd teret.

A Google Labs gyakran adja ki új fejlesztéseinek prototípusait tesztelésre, amik később új szolgáltatásokként jelentkeznek. Így van ez a friss híreket küldő, és a lokálisan kereső szolgáltatások esetében is; mindkettő arra vár, hogy a nyilvánosság előtt folytathassák útjukat.

Norvig szerint a Google még mindig kiforratlannak érzi a technológiát, és a keresések csekély százalékánál lennének csak valóban hasznosak, ezért a Google további fejlesztésekre összpontosít a használhatóság javítása érdekében.

Az automatizált szövegfordítással kapcsolatban a Google be akarja vetni jelentős méretű, csaknem 6 milliárd indexelt dokumentumot, képet tartalmazó adatbázisát. A Google rendelkezik a világ egyik legnagyobb méretű linuxos szerverekből álló fürtözött rendszerével, ami több ezer számítógép összekapcsolásával jött létre.

Ugyan a Google már most is támogatja az online fordítást, Norvig elmondása szerint azt egy harmadik fél által szállított megoldás révén biztosítják. Saját technológiájuk végleges formába öntése után a weboldalak és linkek fordítása sokkal hatékonyabban automatizálhatóvá fog válni -- véli a szakember.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 20. 01:58

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.