:

Szerző: Budai Péter

2004. október 4. 09:59

A Sun kiadta a Java 2 Platform Standard Edition 5.0-át

[eWeek] A Sun Microsystems csütörtökön bejelentette a J2SE (Java 2 Platform Standard Edition) 5.0 elérhetőségét, ami a vállalat állítása szerint minden idők legjelentősebb Java frissítése. A J2SE 5.0, kódnevén Project Tiger az egyik legnagyobb kezdeményezés, amit a Java Community Process véghezvitt; több mint 100 jelentős újdonság került be az új keretrendszerbe, és 160 szakértő vett részt a munkálatokban -- tudatta Calvin Austin, az 5.0-ás változat specifikációjának vezetője, a Sun mérnöke.

[eWeek] A Sun Microsystems csütörtökön bejelentette a J2SE (Java 2 Platform Standard Edition) 5.0 elérhetőségét, ami a vállalat állítása szerint minden idők legjelentősebb Java frissítése. A J2SE 5.0, kódnevén "Project Tiger" az egyik legnagyobb kezdeményezés, amit a Java Community Process véghezvitt; több mint 100 jelentős újdonság került be az új keretrendszerbe, és 160 szakértő vett részt a munkálatokban -- tudatta Calvin Austin, az 5.0-ás változat specifikációjának vezetője, a Sun mérnöke.

Egy múlt heti konferenciabeszélgetés alkalmával Graham Hamilton, a Sun alelnöke, és a J2SE 5.0 egyik vezető tervezője elmondta, hogy az új változat hat területen nyújt friss megoldásokat: minőség, teljesítmény és skálázhatóság, monitorozás és menedzsment, asztali kliens, egyszerűsített fejlesztés és XML támogatás. Hozzátette, hogy a J2SE 5.0 a Java Community Process végső jóváhagyását két hete kapta meg, és a kiadandó verziót a minőségellenőrzési csoport is elfogadta.

Austin hozzátette, hogy a J2SE 5.0 15 különböző JSR-ből (Java Specification Requests) fejlődött ki, olyan általános nyelvi igényeknek megfelelve, mint a metadata és generic kezelés, az enumerálható típusok támogatása, és a primitív típusok automatikus boxolása. A Sun nagy visszhangot keltett a júniusi, San Franciscoban megrendezett JavaOne konferencián: a színpadra bevittek egy élő kistigrist, valamint Hamilton és társai beszámoltak a J2SE 5.0 keretrendszer várható, új képességekről.

"Amit a JavaOne-on láttunk, az elsősorban a fejlesztőknek készült, hogy felkészülhessenek arra, ami érkezik" -- mondta el Matt Schmidt, a Javalobby.org technológiai igazgatója. "Ez [a J2SE 5.0] már sokkal életszerűbb számomra is. A Java 5 javításai és az új képességek megjelenése talán a Java 2 óta történt legnagyobb előrelépést jelentik" -- tette hozzá. "Most majd meglátjuk, hogy az igazi Java 5 hogyan használható és telepíthető" -- vélte Bruno Souza, a SouJava első embere (Sociedade de Usuarios Java). A szervezet Brazília legnagyobb Java felhasználói csoportja, központja Sao Pauloban található.

A Tiger új, modernizált megjelenési felületettel (look & feel) érkezik, és a vállalat közleménye szerint alapjául szolgál mind az asztali, mind a vállalati Java megoldásoknak. Ugyanakkor az átállás sok időt igénybe vehet. "Úgy gondoljuk, hogy legalább egy év kell ahhoz, hogy tényleges, széleskörű átállás történjen meg, legalábbis a nagyobb vállalatok esetében. Néhányan még mindig a JDK [Java Development Kit] 1.3-as változatát használják" -- tudatta Schmidt. Souza véleménye szerint a szerveroldalon gyors elterjedésre lehet számítani, azonban az asztali számítógépek esetében ez nehezebbnek ígérkezik. "Egyes vállalatok már a megjelenés napján átveszik az új technológiát. Én gyors átállásra számítok" -- említette meg Calvin Austin a konferenciahívás alkalmával, és hozzátette, hogy hatalmas számban töltötték le a megjelenés előtti, kipróbálható J2SE 5.0-át.

Austin elmondta, hogy a korábbi Java alkalmazások változtatások nélkül fognak futni a J2SE 5.0 platformon is, de az 5.0 új képességeit csak a szoftverek részleges átírásával lehet kihasznláni. Ezen felül megduplázodott a kompatibilitási teszt során lefuttatott tesztek száma, ezáltal a J2SE 5.0 Technology Compatibility Kit több, mint 150 ezer teszt elvégzését követeli meg. A J2SE 5.0-hoz kapcsolódóan új fejlesztői eszközök megjelenése is várható, különösen elemző és ellenőrző segédprogramok állnak majd a programozók rendelkezésére.

"Nagyon örülünk annak, hogy a mögöttünk felsorakozó támogatók mind eszközöket szeretnének gyártani a J2SE Tigerhez. A Borland és az IBM is támogatásáról biztosított minket" -- ismertette James Gosling, a Java életrehívója, a Sun jelenlegi informatikai igazgatója. Hozzátette, hogy a Sun nyílt forrású NetBeans platformja is támogatja az új technológiát.

Jeff Jackson, a Sun Java és fejleszői platform strarégiájával foglalkozó részleg alelnöke szerint a J2SE soronkövetkező változata, a Mustang 2006 tavaszára érkezik. Hamilton ezzel kapcsolatosan kiemelte, hogy a Mustang a Tiger által megkezdett utat követi. "A Mustangot még mindig tervezzük, ezért túl sok részlettel nem szolgálhatok róla. Az elsődleges szerepet várhatóan az XML és a webszolgáltatások, illetve a Java asztali számítógépeken történő felhasználásának javítása játssza majd."

A Sunon kívül a J2SE 5.0 fejlesztéséből jópár vállalat kivette a részét: Apache Software Foundation, Apple Computer, BEA Systems, Borland, Cisco Systems, Fujitsu, Hewlett-Packard, IBM, Macromedia, Nokia, Oracle, SAP, SAS Institute, SavaJe Technologies.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.