:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 9. 02:18

Két maggal rendelkező asztali processzort mutatott be az Intel

[helyszíni tudósítás] Az Intel Developer Forum második napján a világ legnagyobb chipgyártója pótolta tegnapi elmaradását és a közönség végre működés közben láthatott egy kétmagos asztali processzort tartalmazó számítógépet, amelyet Bill Siu, az Intel Desktop Platforms Group vezetője mutatott be. A lapkáról Siu szinte semmilyen részletet nem árult el, egyelőre csupán annyit lehet tudni róla, hogy a Pentium 4 alapjául is szolgáló NetBurst mikroarchitektúrára épül és együttműködik az i915 chipkészlettel.

[helyszíni tudósítás] Az Intel Developer Forum második napján a világ legnagyobb chipgyártója pótolta tegnapi elmaradását és a közönség végre működés közben láthatott egy kétmagos asztali processzort tartalmazó számítógépet, amelyet Bill Siu, az Intel Desktop Platforms Group vezetője mutatott be. A lapkáról Siu szinte semmilyen részletet nem árult el, egyelőre csupán annyit lehet tudni róla, hogy a Pentium 4 alapjául is szolgáló NetBurst mikroarchitektúrára épül és együttműködik az i915 chipkészlettel.

Siu az eredetileg tervezettnél hosszabb előadást tartott, mivel Louis Burns, az Intel DPG másik vezetője egy családi probléma miatt kénytelen volt távolmaradni az IDF-től. Bill Siu elmondta, hogy a kétmagos chipek megjelenése gyakorlatilag a Hyper-Threading bevezetésének egyenes következménye, a párhuzamos feldolgozásban rejlő lehetőségek további kiterjesztése. Az Intel 2005-ben dobja piacra kétmagos chipjeit szerverek, asztali gépek és noteszgépek számára.

A noteszgépek számára tervezett kétmagos Intel processzor kódneve Yonah lesz, a lapka a Centrino platform harmadik generációjában debütál majd – tudhattuk meg Anand Chandrasekhertől, aki az Intel mobil platformokért felelős részlegének igazgatója. A Yonah már 65 nanométeres csíkszélességgel készül és tartalmazza a LaGrande biztonsági, valamint a Vanderpool virtualizációs technológiákat. A mobil használat érdekében a Yonah számos energiatakarékos funkcióval bír, szinte kézenfekvő, hogy adott esetben az egyik processzormag teljesen kikapcsolható.

A Centrino harmadik generációját a Yonah processzor mellett a Calistoga kódnevű chipkészlet és a Golan hálózati vezérlő alkotja. A Calistoga chipkészlet Chandrasekher elmondása szerint teljesen új, alacsony fogyasztású grafikus vezérlőt kap. Az Intel-vezető úgy véli, noha a Centrino alkatrészekre épülő noteszgépekkel ma már akár 5 órás akkumulátoros üzemidő is elérhető, a felhasználók egyre többet és többet akarnak, ezért az Intel, valamint az iparági partnerei most azon kezdenek dolgozni, hogy 2010-ben már hétköznapinak számítson egy 8 órás akkumulátoros üzemidővel rendelkező notebookok. Ezt részint egyre újabb és újabb energiakatarékos technológiákkal, alacsony feszültségű kijelzőkkel és memóriákkal, másfelől újfajta akkumulátorok bevezetésével képzeli el az Intel.


A Yonah processzor

Chandrasekher két újfajta akkumulátort is bemutatott, amelyek teljesen új anyagokra épülnek és azonos térfogatban kétszer akkora energia tárolására képesek, mint a jelenleg elterjedt akkumulátorok. Sajnos eme új típusú mobil áramforrások széles körű elterjedésére még legalább 3-5 évet várni kell -- mondta Chandrasekher.

A mobil számítógépeknek ma már gyakorlatilag magától értetődő velejárója a vezeték nélküli kommunikáció, ez azonban számos biztonsági kérdést felvet. Az Intel által bemutatott új technológiák segítségével a rosszindulatú felhasználók egyszerűen kizárhatók a bizalmas adatokat tartalmazó vállalati hálózatból, de még a jóindulatú, ám kevésbé óvatos felhasználók kapcsolódási kérelme is visszautasítható, ha gépük például vírussal fertőzött, vagy véletlenül spyware program került rá. A jövőben a mobil számítógépek a vezeték nélküli hálózati elérési pontokról letölthetik a vonatkozó vállalati szabályokat és automatikusan telepíthetik a szükséges biztonsági frissítéseket, eltávolíthatják a kártevőket és kémprogramokat, ezek után pedig végre bebocsátást nyerhetnek a céges hálózatba.

A mára időzített "nagy durranások" mellett az IDF-en elhangzott néhány igazán gondolatébresztő mondat is. Bill Siu sokat beszélt a jövő digitális irodájáról, ahol a dolgozók akár úgy is hatékonyan együtt tudnak működni, hogy a valóságban földrészek választják el őket, a vállalat által termelt információhalmaz nem feleslegesen foglalja a tárkapacitást, hanem valódi üzleti előny, az alkalmazottak pedig akár teljes egészében mobilizálhatóak és utazás közben is ugyanolyan hatékonysággal dolgozhatnak, mint az íróasztal mellett. Siu szerint ez közel sem lehetetlen, új technológiák kidolgozásával és bevezetésével az utópia valósággá váltható.

Az Intel által a termelékenység növelésére kifejlesztett fejlett menedzsment-technológiák között található az Intel Active Management Technolgy (iAMT), amely egyebek között lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy a vállalati számítógépeket távolról bekapcsolják és letöltsék rájuk a szükséges frissítéseket vagy elvégezhessék a szoftverkarbantartási munkákat űgy, hogy nem tartják fel a felhasználókat napi feladataik elvégzésében.


A színpadon Bill Siu

A digitális iroda után természetesen szóba került a digitális otthon is, amelyről elsőre mindenkinek a szórakozás jut az eszébe, a tévére kötött számítógépek ma már átveszik a játékkonzolok, illetve a DVD-lejátszók, videók feladatait. Az ilyen jellegű felhasználási modellek létrejöttét előre lendítő Digital Home Working Group iparági szervezetnek ma már több mint 170 vállalat a tagja és nemrégiben létrejött a DHWG mobil munkacsoportja is, amely a tenyérgépekkel, mobiltelefonokkal kapcsolatos ajánlásokat dolgozza ki.

A digitális otthon a szórakozatás mellett sokkal többre is képes. A digitális otthon szólhat például az idősek segítéséről is, a példaként bemutatott indiai család esetében az idős nagymama automatikus figyelmeztetést kap arról, hogy be kell vennie a gyógyszerét, a család többi tagja pedig arról kap értesítést, ha a néni elhagyta az otthonát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.